latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган одобрио нову владу

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одобрио је данас нову владу коју предводи премијер Ахмет Давутоглу а која укључује неколико министара блиских предсједнику, између осталих и његовог зета.

Ердоган је прошле недјеље затражио од Давутоглуа да формира нову владу.

Послије убједљиве побједе владајуће Странке правде и развоја на изборима 1. новембра, Ердоган је прошле недјеље дао мандат Давутоглуу да формира нову владу.

Давутоглу је на конференцији за штампу објавио да је Ердоганов зет Берат Албајрек именован за министра енергије и природних ресурса, преноси Ашошијетед прес. Кабинет укључује и неке друге политичаре за које се зна да су блиски Ердогану, што, како се оцјењује, јесно указује да ће предсједник задржати утицај над владом.

Мевлут Чавушоглу је поново именован за министра спољних послова. У новом кабинету су само двије жене, чија су надлежност човјекова околина и породична питања.

Владајућа странка је на изборима 1. новембра повратила већину у парламенту коју је изгубила на изборима у јуну. Избори су поновљени у новембру зато што Давутоглу није успио да формира коалициону владу.

Он је у међувремену предводио прелазну владу до избора.

Турски медији су спекулисали да се Ердоган и Давутглу не слажу око тога ко треба да води привреду.

Давутоглу је, како се тврди, подржавао Али Бабакана, бившег замјеника премијера, који је био задужен за привреду посљедњих 13 година, а чињеница да он није члан новог кабинета представља још један показатељ да је Ердоган ставио свој печат на нову владу, оцјењује АП.

Нова влада је објављена само неколико сати пошто је Турска оборила руски авион који је, како тврди, нарушио њен ваздушни простор током операција у Сирији и оглушио се о поновљена упозорења.