latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Википедија неће бити блокирана у Русији

Руски министар за комуникације Николај Никифоров рекао је да не постоје планови да се интернет енциклопедија Википедија потпуно забрани у Русији, иако би неке странице могле бити блокиране у складу са руским законом, јавили су медији.
Википедија - Фото: Screenshot/YouTube
ВикипедијаФото: Screenshot/YouTube

- Колико се ја сјећам, полемика се водила око чланака који садрже информације о методама прављења наркотика - рекао је министар, преноси ТАС.

- Ако наша Служба за контролу наркотика заиста изда званичну одлуку о томе да ове информације могу да се подведу под категорију нелегалних података, онда ће руска Служба за надзор у сфери телекомуникације, информационих технологија и масовног комуницирања - Роскомнадзор наравно блокирати ову страницу - прецизирао је Никифоров.

Он је додао и да није било ријечи о потпуном блокирању Википедије.

Министар је истакао да ће рјешавање овог питања зависи од тога како се тумачи руски закон.

- Постоји јасно формулисан закон и он се мора поштовати на територији Русије. Управо зато, ако постоје информације које су са становишта руског законодавства незаконите, Раскомнадзор ће спровести мјере у складу са својим надлежностима - рекао је министар Никифоров.

Министар је реаговао након што је Роскомнадзор објавио листу на којој се налазе пет чланака са Википедије чији садржај је Федерална служба за контрлолу наркотика препознала као незаконите.

Наиме, Служба је указала на то да поједини дијелови спорних чланака садрже информације о поступку припреме и употребе наркотика.