latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:27 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

РиТЕ Угљевик: Представљени резултати пословања и обиљежена крсна слава (ВИДЕО)

Свечаном академијом на којој су представљени резултати пословања данас је обиљежена крсна слава Рудника и Термоелектране Угљевик, Мратиндан и 30 година рада Термоелектране. Данас је ово значајан гигант са 2.000 запослених, који производи трећину електричне енергије у Републици Српској.
ТЕ Угљевик - Фото: РТРС
ТЕ УгљевикФото: РТРС

Као млади инжењер електротехнике, Срећко Јосиповић учествовао је у изградњи Термоелектране у Угљевику од 1982.године. Било је то, каже, вријеме ентузијазма, и срећан је што је дао свој допринос у изградњи овако важног објекта.

"Задовољан сам што сам учествовао у нечему што је битно у овом крају, инсталирати рудник и ТЕ са тако значајним капацитетом и освајати знања каква смо тад имали прилике да освајамо", каже Јосиповић.

Успјешном пословању претходила су значајна улагања у ревитализацију енергетских постројења, повећање њихове погонске спремности и сигурности рада. Данас се пажња посвећује рјешавању еколошких захтјева.

Бранислава Милекић, директорица Електреиопривреде Републике Српске, истиче да је Рудник и ТЕ реализовао пројекат пречишћавања отпадних вода, те да ће реализовати и пројекат реконструкције електро филтера, као и велки пројекат одсумпоравања димних гасова.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства, нагласио је да је и локална заједница имала изузетно велике ефекте од РиТЕ јер се у буџет локалне заједнице годишње издвоји 5жпет милиона КМ а та средства служе за развој.

Либерализација тржишта електричне енергије је сљедећи изазов са којим ће се суочити Електрипривреда РС. Најављују рационализацију производње и дистрибуцију електричне енергије у свим сегментима како би адекватно одговорили изазовима.