latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:54 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Реаговања на план о рушењу власти у Српској, који је објавио "Спутњик" (ВИДЕО)

Вијест руског "Спутњика" о тајном плану рушења предсједника Српске Милорада Додика изазавала је бројна реаговања. Предсједник Милорад Додик каже да је ријеч о ширем плану дестабилизације Републике, а не његовом свргавању.
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

План који је објавио "Спутњик", према којем опозиција у Српској у договору с међународним центрима моћи треба да сруши власт, предвођену Додиком, за бројне политичке аналитичаре и бивше дипломате – ништа ново!

Оцјењују да Додик смета онима којима смета јака Русија. 

А да је Република Српска трн у оку западним центрима моћи, није ништа ново. Новина није ни тежња централизованој БиХ. Да би се то и десило неопходна је дестабилизација Српске, а ње нема без дестабилизације њених институција.

На удару – институт предсједника, извршна и законодавна власт, наводи се у тајном плану рушења Додика, а који је објавио Спутњик.

"Слушао сам ту вијест Спутњика. Не знам на које се изворе позива, али то ми личи на документ који посједујем и који је далеко шири и предвиђа и како друге институције треба да буду оклеветане, као што је РТРС".

Чим је наша Телевизија синоћ пренијела вијест руског "Спутњика" - нашла се на удару опозиције. Салви критика ни данас није поштеђена. ПДП осуђује фалсификовање званичних ставова Русије. Такву информацију нико није ни пренио, па ни "хистерични режимски медији" како нас назваше.

СДС свој програм дјеловања и даље темељи на аферама, због којих је кажу, власт у страху.

Да је на сцени план рушења институција Српске, увјерава и СНСД-ов бх.парламентарац Сташа Кошарац. Поред толико тема и проблема у земљи ирегиону, по бх.институцијама се провлаче локалне теме.

О тајном плану опозиције и међународних центара моћи за рушење власти и институција Српске, недавно је на посебној сједници Парламента Српске, говорио и њен потпредсједник Ненад Стевандић. Оцјењује да је план већ на сцени. Креаторима поручује да народ бира власт и одучује о Српској, а не неки "сценаристи".
"Не пада ми на памет да учествујем у пројекту који ће од свих нас тражити да будемо понизни, да бисмо нешто добили. Вјероватно је тренутни притисак на власт РС зато што је одбила да буде понизна", истиче Ставандић.

Одбила је Република Српска и да Дејтонски споразум буде омаловажен. Таква њена позиција, сматра бивши српски министар унутрашњих послова Живадин Јовановић не одговара одређеним центрима моћи. 
" Они би након 20 година послије Дејтона покушали оно што ником није пошло за руком и што је довело до рата, да праве унитарну БиХ, која је била повод сукоба", наводи Јовановић.


Ако не може промјена Дејтона, онда може промјена плана. Аналитичари сматрају да у стратегији стварања "наранџастих револуција" и разних афера с циљем урушавања Српске удио има и дио опозиције, али и невладиног сектора. Оцјењују да Додик смета онима којима смета јака Русија.

Да план о рушењу власти и довођења марионетских политичара постоји, зна и војно-политички аналитичар Мирослав Лазански. Не скрива да је то сазнао из више извора, јер је јасно, каже, да -док је Додика биће и Републике Српске.