latinica  ћирилица
24/11/2015 |  20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

УНИЦЕФ: Дјеца су прве жртве климатских промјена

Дјеца су прве жртве глобалног отопљавања, упозорава Међународни фонд за дјецу и омладину (Уницеф), наводећи да 690 милиона дјеце живи у областима у којима се посљедице климатских промјена највише осјећају.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

Око 530 милиона дјеце живи у земљама, махом азијских, које су редовно на удару катастрофалних поплава, а 160 милиона њих у зонама великих суша, прије свега у Африци, истиче се у студији коју је објавио Уницеф.

- Број дјеце изложено климатским опасностима је забрињавајући - напомиње свјетска организација и додаје да су "дјеца та која ће највише патити због климатских промјена".

- Она већ сада сносе посљедице тих промјена - стоји у студији.

Екстремни климатски феномени, појачани порастом глобалних температура - урагани, поплаве, суше, топлотни удари, убразавају ширење дјечијих болести као што су маларија, неухрањеност, акутна дијареја и упала плућа.

Суша уништава усјеве и утиче на вртоглави раст цијена животних намирница, погоршавајући неухрањеност која је одговорна за половину смртних случајева код дјеце млађе од пет година у свијету, подсјећа Уницеф.

Уницеф зато сматра да треба дати "приоритет адаптацији климатским промјенама како би се изашло у сусрет потребама најосјетљивијих чланова друштва - дјеци".