latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:35 | Аутор: БЕТА

Медији: Осујећено више атентата у Бриселу

Белгијска полиција опсежним рацијама и хапшењима у недјељу успела је да осујети више атентата исламистичких терориста у Бриселу, тврде листови Де Тејд и Еко.
Војска на улицама Брисела - Фото: AP
Војска на улицама БриселаФото: AP

Највиши степен узбуне због "неминовне пријетње терористичким нападима" је задржан јер снаге безбједности и даље трагају за "тврдим језгром" терориста који су, наводи Еко, имали за циљ да "престоницу Европе претворе у крв и ватру".

Данас су белгијске власти ипак дјелимично и уз надзор двије стотине полицајаца одобриле рад неколико линија бриселског метроа, док су ђаци кренули у школе гдје их је дочекало 300 полицајаца који их штите.

Већина радњи и трговачких центара, ресторани, биоскопи, позоришта и даље су затворени, а јаке полицијске снаге и војска патролирају улицама које су данас мало оживјеле, иако становништво не крије страх од терористичких напада.

Према Де Тејду и Екоу, осујећени атентати исламских екстремиста су за циљеве имали више мјеста у белгијској престоници, "по истој шеми као у Паризу 13. новембра".

У извјештајима се додаје да, иако је досад у притвор стављено петоро, а оптужница подигнута само против једног ухапшеног који је признао да је уплетен у атентате у Паризу и планове за нападе у Бриселу, белгијске снаге безбједности су успјеле да спријече атентате јер су похватани или стављени под паску многи "симпатизери терориста, откривена скровишта, новац".

И даље је у бјекству главни осумњичени за припрему атентата у Бриселу Салах Абдеслам, француски држављанин мароканског поријекла који је настањен у Бриселу и који је учествовао у атентатима и покољу 130 људи у Паризу. Према француским медијима, њемачка полиција на подручју Хановера трага за њим.