latinica  ћирилица
25/11/2015 |  19:42 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

У БиХ ништа ново- Федерација слави Дан "државности", у Српској радни дан (ВИДЕО)

Нова година, стара прича. 25. новембар, дан када је у Мркоњић Граду 1943. године одржано Прво засједање ЗАВНОБИХ-а, и даље је датум раздора у послијератној БиХ. Без закона о празницима, и ове године у Српској је обичан радни дан, а у Федерацији празник – и то, ни мање ни више, него такозвани Дан државности.
Дан државности БиХ - Фото: РТРС
Дан државности БиХФото: РТРС

И док Српска остаје досљедна датуму Дејтонског мировног споразума, као камену темељцу данашње БиХ, у Федерацији не одустају да дан засједања ЗАВНОБИХ-а славе као Дан државности. И ове године стара прича – у Предсједништву пријем и говори о континуитету БиХ. Наравно, без представника Српске.

- 72 године је прошло од дана кад је државност БиХ обновљена, а двије деценије како је у Дејтону потврђена - рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

- Па наравно да је дан државности. Тај дан обиљежавамо као дан државе БиХ, можемо га обиљежававати као засједање ЗАВНОБиХ-а гдје су на неки начин успостављени темељи односа у БиХ равноправних конститутивних народа - каже Маринко Чавара, предсједник Федерације БиХ.

И док се Сарајево стандардно китило причама о државности БиХ и антифашистичкој борби, из Републике Српске и више него јасан одговор.

- За мене овај празник практично не постоји, јер не постоји ни закон о државним празницима. Мислим да није добро да се нешто проглашава празником БиХ, а о томе не постоји закон, дакле за мене је 25. новембар радни дан и ја ћу га сасвим радно провести - рекао је српски члан Предсједништва Младен Иванић.

Нити постоји одлука за коју су гласала сва три народа, нити је парламент БиХ усвојио закон о празницима, тако да 25. новембар није, нити може бити заједнички празник, посебно не дан државности – јасан је и предсједник Српске.

- Инсистирање на "дану државности" који то није, доприноси даљњим подјелама у БиХ и сви они, укључујући и представнике тзв. међународне заједнице, који подржавају обиљежавање овог датума као "дана државности БиХ" директно доприносе њеном додатном урушавању - сматра предсједник Додик.

Теза о дану засједања ЗАВНОБИХ-а као Дану државности, која упорно покушава манипулисањем да се наметне из Сарајева, за историчаре је неприхватљива.

- Онај ко прочита резолуцију ЗАВНОБиХ-а и све документе које је прате одмах је јасно да ту нема ни једне једине ријеч која помиње државност БиХ - каже историчар Драга Мастиловић.

А тамо гдје је и донесена, у Мркоњић Граду, и данас су се окупили антифашисти и достојанствено обиљежили свој историјски дан.

- Свако има своје опредјељење, међутим данас је за Федерацију дан државности, а за нас је историјски дан, одржавање ЗАВНОБиХ-а и ми то као савез бораца прихватамо - рекао је Раде Џајић, потпредсједник СУБНОР-а Републике Српске.

То што бошњачки политичари прихватају 25. и ЗАВНОБиХ и то као Дан државности, а истовремено имају амнезију када је ријеч о АВНОЈ-у и 29. новембру, одавно већ не чуди. Па и њихова настојања да се наметне оно што њима одговара.

- На онима који то данас прихватају је да имају стрпљења, а ја се надам да ће доћи дан када ће ово бити дан који ћемо сви прихватити - каже Садик Ахметовић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

- Мислим да ће још времена протећи док се уопште не створе услови да се промијени однос према том датуму, дакле у Републици Српској се неће празновати, у Федерацији ће се празновати - каже Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому ПС БиХ

У истој Федерацији у којој се, бар 25. новембра, заклињу у антифашизам, а истовремено затиру корјене српских антифашиста. Толико и да улицу названу по првом предсједнику ЗАВНОБиХ-а Војислава Ђеде Кецмановића преименују у Нусрета Шишића Деде који има своју улогу у посљедњем рату. Нема више ни имена Ђуре Пуцара Старог, ни других – али има Зелених беретки и Пута младих муслимана. Парадоксално, али истинито.