latinica  ћирилица
27/11/2015 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови палестинско-израелски инцидент на Западној обали

Један Палестинац улетио је аутомобилом међу израелске војнике и повриједио двојицу на аутобуској станици у близини јеврејског насеља на Западној обали, након чега је један цивил испалио у њега смртоносне пуцње, саопштиле су војска и полиција.
Израелски војник на Западној обали - Фото: AFP
Израелски војник на Западној обалиФото: AFP

У готово свакодневним нападима ножевима, улетањима аутомобилима и пуцњави, од 1. октобра је убијено 19 Израелаца и један амерички држављанин, док су израелске снаге убиле 92 Палестинца од којих су неки извели нападе, а неки су убијени у сукобима са полицијом и војском, преноси Ројтерс.

Многи међу убијенима су тинејџери, додаје британска агенција.

Палестинци оптужују Израел да користи прекомјерну силу против нападача и наводе да су у многим случајевима нападачи могли да буду заустављени и притворени, а да нису морали да буду упуцани и убијени.

Напади, од којих су многи изведени спонтано, дјелимично су подстакнути гњевом муслимана због посјета Јевреја џамији Ал-Акса у Јерусалиму, трећем највећем исламском светилишту, а која је свето мјесто и у јудаизму.

Палестинци су исфрустрирани и неуспјехом у десетогодишњим мировним преговорима да им се омогући независна држава.

Посјета америчког државног секретара Џона Керија Израелу и Палестини у уторак, са циљем да се насиље смири, није показала знаке успјеха, закључује британска агенција.