latinica  ћирилица
27/11/2015 |  08:23 | Аутор: Б92

Француска: Неке породице жртава напада одбијају меморијалну службу

У Француској ће данас бити одржана национална меморијална служба у част 130 убијених у париским терористичким нападима прије двије недеље, пише Би-Би-Си.
Напад у Паризу - Фото: AP
Напад у ПаризуФото: AP

На служби у центру Париза биће око 1.000 људи, међу којима ће бити и предсједник Франсоа Оланд, као и они који су преживјели нападе и породице жртава.

Биће одржан минут ћутања, биће прочитана имена жртава, а породицама жртава ће се обратити предсједник Оланд.

Оланд је замолио грађане широм земље да своје домове украсе плаво-бијело-црвеном заставом.

- Покушали смо да предложимо нешто што ће довести до тога да сваки француски држављанин учествује у церемонији - изјавио је портпарол владе Стефан Ле Фол.

Међутим, нису све породице жртава прихватиле позив да учествују у служби у великом комплексу у којој је војни музеј и Наполеонова гробница.

Чланови породице једне жртве наводе за француске медије да су одбили јер није довољно учињено да се нација заштити након ранијих терористичких напада ове године.

Подсјећамо, у нападима на магазин "Шарли ебдо" у јануару убијено је 13 људи.

У серији координисаних напада 13. новембра у Паризу нападачи су пуцали у ресторанима, баровима и концертној хали гдје је убијено 89 људи. Осим тога, тројица су се разнијела испред "Стад де Франсе" у париској четвти Сен Дени, након што их обезбјеђење није пустило да уђу на пријатељску утакмицу између Француске и Њемачке.

Такође, у нападима је повријеђено више од 350 људи, што је највећи број у историји Француске.

Вјерује се да је најмање девет људи директно учествовало у нападима. Сви су мртви, осим двојице међу којима је Салех Абдеслам за којим траје велика потјера у Француској и Белгији.

Неки од нападача, попут организатора напада Абделхамида Абауда, убијеног у опсежној полицијској рацији у Сен Денију, живјели су у Бриселу. Службе главног града Белгије добиле су након напада информације да ће у граду бити одржани напади попут оних у Паризу, па је Брисел на четири дана био потпуно блокиран.

Терористички напади у Паризу нису највећи у историји Европе, у нападима у Мадриду 2004. године живот је изгубила 191 особа.