latinica  ћирилица
27/11/2015 |  09:29 ⇒ 12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: У Хрватској потребно спровести дубинску анализу

Европска комисија утврдила је да је Хрватска у групи 16 земаља чланица Европске уније за које је потребно спровести дубинску анализу макроекономске ситуације, како би се установило да ли се неравнотеже у тој области смањују или повећавају.

Резултате дубинске анализе Комисија ће објавити у фебруару сљедеће године, заједно с анализом економских политика у свим земљама чланицама ЕУ, извјештава агенција Хина.

Комисија је јуче објавила Годишњи преглед раста у ЕУ, Извјештај о механизму упозорења и Заједнички извјештај о запошљавању.

Објављивањем тих документа почиње Европски семестар, механизам за координацију економских политика унутар ЕУ, како би се избјегло понављање финансијске и дужничке кризе. У Извјештају о механизму упозорења, Комисија је констатовала ризике за Хрватску у погледу одрживости спољног и јавног дуга и прилагођавања тржишта рада.

- Стога Комисија сматра корисним, а узимајући у обзир и идентификацију прекомјерних неравнотежа у фебруару, да дубље анализира постојеће макроекономске ризике и надгледа напредак у смањењу неравнотежа - наводи се у документу.

Комисија је у фебруару ове године закључила да Хрватска има прекомјерне макроекономске неравнотеже које траже одлучну политичку акцију и специфичан надзор, посебно у вези с ризицима који се односе на слабу конкуретност, велике спољне обавезе и све већи јавни дуг, слабо управљање јавним сектором и слабе резултате у запошљавању у контексту пригушеног раста.