latinica  ћирилица
27/11/2015 |  10:08 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Раст индустријске производње у БиХ

Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у октобру је за 1,8 одсто већа него у септембру, односно за четири одсто него у истом мјесецу претходне године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

Производња трајних производа за широку потрошњу у октобру је за 6,1 одсто већа него у септембру, нетрајних производа за широку потрошњу за 3,5 одсто, енергије за један одсто, интермедијарних производа за 0,5 одсто, док је производња капиталних призвода мања за 0,7 одсто.

У октобру је у односу на исти мјесец прошле године производња трајних производа за широку потрошњу већа за 26,8 одсто, интермедијарних производа за 9,3 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 8,5 одсто, док је производња енергије мања за 3,5 одсто, а капиталних производа за 4,7 одсто.

Десезонирана индустријска производња у октобру у поређењу са септембром биљежи раст у области прерађивачке индустрије за 4,5 одсто, те у области вађења руда и камена за 1,3 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом, забиљежен пад за 5,8 одсто.

У октобру је у поређењу са истим мјесецом претходне године индустријска производња, календарски прилагођена, биљежила раст у подручју прерађивачке индустрије за 8,3 одсто и у вађењу руда и камена за 3,5 одсто, док у области производње и снабдијевања електричном енергијом и гасом биљежи пад за 6,6 одсто.