latinica  ћирилица
27/11/2015 |  11:12 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Поповић: Неоснована одлука Уставног суда БиХ

Политичики аналитичар Гостимир Поповић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ о Закону о празницима Републике Српске није заснована ни на једном до сада познатом политичком и правном систему, укључујући шеријатски.
Гостимир Поповић (фото: facebook.com) -
Гостимир Поповић (фото: facebook.com)

- Одлука Уставног суда БиХ усвојена је без икакве политичке, правне и здраворазумске подлоге. Њеним доношењем желе се показати "мишићи" према Републици Српској и српском народу, односно да се види да могу да раде шта хоће - рекао је Поповић.

Он каже да се у наредном периоду може очекивати да ван снаге буде стављен и Дејтонски мировни споразум, јер је парафиран на дан Светог архангела Михаила.

- Република Српка мора предузети све мјере да овакве одлуке, које представљају свјетску, а не само регионалну опасност, буду стављене ван снаге - нагласио је Поповић.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Одлука Уставног суда БиХ је и за правнике апсурдна и непримјењива. Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и бивши предсједник Српске Рајко Кузмановић наглашава да је и ова одлука суда једна у низу која је политичка и непримјењива.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић наглашава да је оваква одлука правно апсурдна, бесмислена и друштвено штетна.

И за сентора Републике Српске Јелену Гускову ова одлука је политичка, а за посљедицу ће имати погоршавање односа у БиХ.

Извор: СРНА, РТРС