latinica  ћирилица
27/11/2015 |  11:51 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби подијељени, преокрет на политичкој сцени Хрватске

Неслога Срба у Хрватској око тога коју политичку опцију, ХДЗ или СД, ће подржати за формирање будуће владе, могла би довести до преокрета на хрватској политичкој сцени.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot
Милорад ПуповацФото: Screenshot

Дан након неуспјешних консултација о избору мандатара код предсједнице Колинде Грабар Китаровић, портал загребачког Јутарњег листа је објавио да у коалицији окупљеној око Хрватске демократске заједнице Томислава Карамарка тврде да се данас "догодио кључни преокрет", али засад нико не жели да открије са колико мандата та странка располаже.
 Дан након што су код предсједнице Колинде Грабар Китаровић одржане консултације  са свим шефовима парламентарних странака у ХДЗ-у влада оптимизам, али и завјет ћутања о каквом кључном преокрету је ријеч.

Лист наводи да су пропали планови лидера СДП-а и актуелног премијера Зорана Милановића да на своју страну задобије заступнике мањина.
 "Вјеројатно је данас Милановић доживио шок кад је непосредно прије доласка код предсједнице чуо да СДСС-ов заступник Мирко Рашковић, за разлику од потпредсједника те странке Милорада Пуповца, не жели да да подршку лијевој коалицији. А никако му не иде на руку ни то што су неки предсједници признали да се на њих врши притисак да се приклоне СДП-овој коалицији. Предсједница је и јавно рекла да су се неки пожалили на притиске. Милановића би то могло скупо коштати јер је управо он тај који врши притисак", тврди извор листа.
 Из ХДЗ-ове коалиције тврде да нису вршили притисак на заступницу албанске мањине која се јуче изјаснила да не жели да подржи Милановића за мандатара. Тврде, како се наводи, да немају везе ни с тиме што се један СДСС-овац одметнуо од одлуке странке да подрже Милановића.
 "И Ермина Лекај Прљаскај и Мирко Рашковић нису хтјели дати подршку Милановићу јер желе подржати ону опцију која ће имати већину, а нису сигурни да ће то бити лидер СДП-а", каже саговорник овог загребачког дневника.
 Он тврди и да нема истине у написима да иза албанске заступнице уствари стоји градоначелник Милан Бандић који јој је финансирао кампању дијела албанске мањине којој припада Пљаскајева.
 "Ма какви. Баш супротно, она је против оне албанске струје коју је гурао Бандић", рекао је саговорник листа.
  Милорад Пуповац и Мирко Рашковић, на јучерашњим консултацијама на Пантовчаку појавили су се одвојено. Пуповац је потом изјавио да није знао да Рашковић долази на Пантовчак и напоменуо да је он за разговор са хрватском предсједницом имао сагласност свих заступника српске мањине.
 "СДСС и рукводство немају дилему око одлука које доносе", рекао је Пуповац, а на питање новинара откуд онда данашње сумње лидера ХДЗ Томислава Карамарка да СДСС није сложан, Пуповац одговара: " Ако Карамарко зна нешто више, што ја као представник странке не знам, онда то питајте њега. Ја о његовој странци не знам ништа што не треба да знам".
 Мирко Рашковић тражио је од Кабинета предсједнице да на конслтације дође сам, након чега га је Грабар-Китаровић примила и с њим одвојено разговарала. 
 Пуповац је новинарима рекао да изабрани заступници СДСС-а, у првом кругу консултација, подржавају коалицију "Хрватска расте" и мандатара Зорана Милановића, а на питање новинара како коментарише критике из Карамарковев Домољубне коалиције да се мањине не би требале опредјељивати "овако рано", одговорио је да је у разговору с предсједницом рекао "да неће допустити никакве притиске и пријетње и ограничавање мандата изабраних заступника, СДСС-а нити било које политичке групације".
 "Предсједници сам рекао да никаква присила, никакве јавне полупријетње и никакви покушаји пријетњи огранчавања мандата заступника националних мањина у погледу њховог политичког избора нису у складу с Уставом и нису у складу с најбољом политичком праксом коју је Хрватска имала", рекао је Пуповац.
 Подсјетио је притом на подршку коју је СДСС дао ХДЗ-у 2003. и 2011. и додао да их нико на то није присиљавао. "То је била ствар, каже,  политичке процјене и избора", додао је.
 На питање новинара потврдио је да је током предизборне кампање "било странака које су хтјеле да утичу на политичке одлуке СДСС-а и избор кандидата за заступнике у Сабор", а притисака је, како је рекао, било и након избора.
 Пуповац, ипак, није хтио да открије  о којим странкама је ријеч, поручивши им да - гријеше.

"Рекао сам предсједници што је требало да јој кажем. А свима који ме чују, а који то раде, поручујем да гријеше они који желе ограничавати мандате заступника националних мањина".
 У кабинету хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић на Пантовчаку данас су започете консултације с парламентарним странакама за сазив Хрватског сабора и о давању мандата за састав будуће владе.
 Иначе, лидер СДП-а Зоран Милановић  код предсједнице ће доћи са  67 потписа подршке. Уз 56 освојених заступничких мандата коалиције, Милановић има и седам потписа подршке од укупно осам представника националних мањина у Сабору, три од ИДС-а и једног реформисту.
 Челник ХДЗ-а Томислав Карамарко, пак, на Пантовчак ће доћи најмање с 59 потписа подршке, колико је заступничких мјеста на изборима освојила та коалиција.
  Хоће ли имати већи број потписа из "Домољубне коалиције" јавности нису хтјели да откривају, поручујући да ће све видјети на консултацијама.
 Предвиђено је да ће се након консултација јавности обратити предсједница Грабар Китаровић.