latinica  ћирилица
27/11/2015 |  12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Западне силе нису за коалицију против ИД

Западне силе нису спремне да са Русијом оформе коалицију за борбу против џихадиста Исламске државе у Сирији, саопштио је Кремљ, послије разговора између руског предсједника Владимира Путина и француског предсједника Франсоа Оланда, док је раније данас објавио да је турски предсједник Реџеп Ердоган затражио састанак са руским колегом Владимиром Путином.
Дмитриј Песков - Фото: архив
Дмитриј ПесковФото: архив

- У овом тренутку, нажалост, наши партнери нису спремни да раде у формату јединствене коалиције - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси АФП.

Он је, међутим, напоменуо да Русија остаје отворена за сарадњу "у било ком формату за који би њени партнери били спремни".

Након што су џихадисти у Паризу прије двије недјеље убили 130 људи, у нападима за које је одговорност преузела Исламска држава, Оланд је јуче отпутовао у Москву у нади да ће појачати глобалне напоре у циљу сузбијања ИД.

Путин и Оланд су се јуче сагласили да координишу нападе и дијеле информације, што је најконкретнији знак напретка у "дипломатском маратону" који француски предсједник води, а који укључује и разговоре са лидерима САД, Њемачке, Британије и Италије.

Међутим, идеја о јединственој коалицији против ИД која би обухватила западне силе и Русију није се конкретизовала, пошто је амерички предсједник Барак Обама, како медији наводе, дао "хладан одговор" на Оландов приједлог.

Путин је позвао глобалне силе да се уједине у борби против џихадиста у септембру током обраћања у Генералној скупштини УН, непосредно прије него што је Русија отпочела своју ваздушну кампању у Сирији, подсјећа француска агенција.

Одвојено, коалиција на челу са САД, у којој је и Француска, почела је да изводи ваздушне ударе на мете ИД у Сирији, још прије годину дана.