latinica  ћирилица
27/11/2015 |  13:40 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Влада Српске- Нацрти закона о храни и ветеринарству БиХ су пренос надлежности

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт стратегије подстицања страних улагања у Српску од 2015. до 2020. године чији је циљ стварање стимулативног инвестиционог амбијента за повећање страних улагања.
Влада РС -
Влада РС

- То би допринијело укупном привредном развоју Српске и утицало на отварање нових радних мјеста, повећање конкурентности, стварање додате вриједности, допринос у платном билансу и развоју приватног сектора - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се наводи да би се реализација општег циља остварила спровођењем оперативних и секторских циљева.

- Стратегијом су дефинисана три оперативна циља која се односе на побољшање конкуретности и унапређивања пословног окружења, јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа и активности промоције за циљане секторе и циљана тржишта - појашњава се у саопштењу.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о захтјеву за суфинансирање пројекта "Испитивање квалитета вода водотокова у Републици Српској у овој години - четврти квартал".

Дата је подршка Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за реализацију овог пројекта, односно сагласност да га финансијски подржи са 200.000 КМ, додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске није сагласна са достављеним текстом Нацрта закона о храни и Нацрта закона о ветеринарству у БиХ, јер представљају пренос надлежности.

Влада од институција БиХ захтијева да се при изради Нацрта закона о храни и Нацрта закона о ветеринарству у БиХ задрже искључиво на формирању одредби којима се уређује спољнотрговинско пословање и да се уздрже од неуставног дјеловања, усмјереног на регулисање питања која су у искључивој надлежности ентитета.

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да је Влада сагласна са достављеним текстом Нацрта закона о измјенама Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ и сматра да се он може упутити у даљу процедуру.

Подржане су активности на транспоновању правне тековине ЕУ из области хране и ветеринарства и уједначавање законодавства на нивоу ентитета, уз координацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске задужује се да о овим закључцима обавијести Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, по хитном поступку, а са дневног реда повукла је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Усвојена је и Информација о провођењу мјера популационе политике на локалном нивоу за 2015. годину, те Информација о реализованом плану уписа у средње школе у 2015/2016. школској години.

Влада је прихватила информацију у вези са приједлогом статуса Високе школе унутрашњих послова у систему високог образовања и донијела одлуку о трансформацији Високе школе унутрашњих послова у факултет као организациону јединицу Универзитета у Бањалуци.