latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:44 ⇒ 14:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Протест у Истанбулу због хапшења двојице новинара

Више од хиљаду демонстраната окупило се данас испред просторија турског опозиционог дневника "Џумхуријет" у Истанбулу како би изразили незадовољство због хапшења двојице новинара тог листа који су осумњичени за шпијунажу.
Џан Дундар и Ердем Гул (Фото: AP Photo/Vedat Arik, Cumhuriyet) -
Џан Дундар и Ердем Гул (Фото: AP Photo/Vedat Arik, Cumhuriyet)

Демонстранти, међу којима је било новинара и посланика из опозиционих странака, узвикивали су пароле - "Раме уз раме против фашизма", "Тајипе лопове", "Тајипе убицо"..,  мислећи на турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.
 Неколико десетина демонстраната се, такође, окупило испред канцеларије тог листа у Анкари, преноси АФП.
 Суд у Истанбулу оптужио је за шпијунажу главног уредника дневника  "Џумхуријет" Џана Дундара и шефа редакције тог листа у Анкари Ердема Гула након што су објавили да су турске тајне службе слале оружје исламистичким побуњеницима у Сирији.
 Дундару и Гулу пријети доживотна робија уколико се утврди да су криви, пренио је раније Би-Би-Си.
 Њихови наводи и видео снимак изазвали су праву политичку олују у Турској, као и тужбу коју је против тог листа поднио турски предсједник.
 Новинари, који поричу оптужбе за које се терете, извјестили су да су камиони које користи турска обавјештајна агенција МИТ коришћени за превоз оружја исламистичким опозиционим групама у Сирији.
 Видео снимак који је објављен уз извјештај показао је, наводе новинари, како турски полицајци пресрећу камионе и откривају сандуке са оружјем и муницијом.
 Влада тврди да су камиони обавјештајне службе превозили помоћ туркменској мањини у Сирији, а Ердоган је упозорио да ће се "онај ко је написао ту причу то скупо платитити".
 И Дундар и Гул су оптужени за шпијунажу и пружање помоћи покрету Фетулаха Гулена, који је раније био близак савезник Ердогана, али турска влада тај покрет сада сматра терористичком организацијом.
 "Питају нас зашто смо објавили ту причу. Историја новинарства је пуна примјера као што су "Вотергејт" или "Викиликс" који показују да би државе жељеле да неке чињенице остану у тајности. Али их треба изнијети на видјело јер је то у корист општег добра", рекао је Дундар.
 Групе које се боре за слободу штампе оштро су критиковале оптужбе против два турска новинара.
 Европска унија, Организација за европску безбједност и сарадњу и Амбасада САД у Анкари  изразили су забринутост због подизања оптужнице против двојице турских новинара.
 Амбасада САД у Анкари је на свом налогу на Твитеру написала да "изгледа као да се опет врши притисак на медије" и изразила наду да ће  турски судови и званичници подржати фундаментални принцип слободе медија загарантован турским уставом.
 Портпаролка Високе представнице за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је да су те оптужбе против новинара забрињавајуће.
 "Пажљиво пратимо развој ситуације који је забрињавајући", рекла је она на конференцији за новинаре, два дана уочи самита ЕУ-Турска у Бриселу.
 Истовремено, представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић саопштила је да оптужнице против турских новинара "даље деградирају већ критичну ситуацију у области слободе медија у Турској", истичући да је то неприхватљиво.
 Мијатовић је позвала турске власти да ослободе новинаре и одбаце оптужнице.
 Турска се, иначе, суочава са оштрим критикама због стања на пољу слободе штампе и налази се на 149. мјесту међу 180 земаља на Индексу слободе штампе у свијету који су објавили Репортери без граница, подсјећа британска медијска кућа.