latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:50 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Додик-Павић-Ђокић: Промијенити закон и избацити судије странце (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда БиХ према којој је 9. јануар Дан Републике неуставан, увредљива је за Републику Српску, јер у себи носи политичку димензију - поручили су лидери СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије, који су се данас састали у Приједору.
Додик, Павић и Ђокић (архива) - Фото: РТРС
Додик, Павић и Ђокић (архива)Фото: РТРС

Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић нагласили су да нико не може да укине Дан Републике. Представници владајућих странака у Српској кажу да имају неподијељен заједнички став да је одлука Уставног суда БиХ увредљива, далеко од здравог разума и представља политички акт. 

Подржали су Декларацију Народне скупштине у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ донесе одлуку којом би се овај републички празник прогласио неуставним.

Нагласили су да је овакав Уставни суд изгубио сваки смисао јер је постао полигион за политичко дјеловање и остварење интереса политичких странака, у овом случају СДА, која се највише залагала да се укине Дан Републике Српске, 9. јануар.

За недјељу је је у Бањалуци заказан састанак свих политички субјеката из Републике Српске у вези с одлуком Уставног суда БиХ.

Додик је истакао да се изјава припрема и вјерује да ће бити дио консензуса свих учесника заједничког састанка. Нагласио је да би нови закон о Уставном суду БиХ требало да буде донесен у року од пет мјесеци и најавио да ће позвати представнике из Републике Српске у заједничким органима БиХ да се повуку све док закон о Уставном суду БиХ не буде промијењен.

 - Ми као коалиција чврстог увјерења да се мора донијети хитно Закон о уставном суду и странце избацити из Уставног суда. Чврсто смо опредијељени да подржимо одлуку Наородне скупштине која је донесена негдје у у априлу мјесецу када је покренута иницијатива за промјену. Ми датум не можемо мијењати. То је секуларни датум, јер је Скупштина српског народа у БиХ одржана прије Дејтонског мировног споразума и одржана је тачно на 9. јануар. Према томе, нико не спомиње никакав светац, него датум 9. јануар, истакао је Павић.

- Овакав исход рада Уставног суда смо имали и прије неколико година у изјавама које су долазиле тада из СДА чији су представници у Парламенту Српске говорили о томе да ће се изборити да се донесе одлука и да Српска укине 9. јануар као Дан Републике. Дакле, људи су и прије него што је засиједао Уставни суд говорили о томе да ће се укинути тај дан и ево добили су одлуку Уставног суда. Како су то могли да знају прије него што је засиједао Уставни суд? Каква је кредибилност Уставног суда? Никаква. Из тог разлога сматрамо да је дошло вријеме да Република Српска одлучно захтијева реформу Уставног суда у којој би тројица странаца судија Уставног суда били елиминисани и да се на њихово мјесто именују представници три народа који би на адекватан начин били заступљени у Уставном суду, нагласио је Павић.