latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:48 ⇒ 11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Напад на базу мировњака УН у Малију, троје погинулих

Најмање три особе погинуле су у нападу на базу снага за одржавање мира Уједињених нација у Кидалу на сјеверу Малија, јавио је АФП позивајући се на изјаву званичника УН.

Према ријечима неименованог званичника из Мисије УН у Малију, у нападу су погинула два припадника мировних снага УН и један цивил.

"Наш камп у Кидалу су рано јутрос напали терористи ракетама", рекао је званичник УН и додао да су погинули припадници мировних снага УН из Уганде. Други неименовани извор из УН изјавио је АФП да је у нападу повријеђено 14 особа.

Портпарол снага УН у Малију (МИНУСМА) Оливије Салгадо изјавио је раније данас за Ројтерс да се напад догодио око 04.00 сат и по средњоевропском времену.

"Четири или пет ракета је улетјело у базу. Неколико људи је рањено, али је исувише рано говорити о прецизним бројкама", навео је Салгадо.

Француски војници и снаге УН покушавају да стабилизују бившу француску колонију, гдје су исламистички милитантни 20. новембра напали хотел у престоници и убили 20 људи.

Три исламистичке милитантне групе - Ал Каида у исламском Магребу, група Ал Мурабитун, која се од ње отцијепила, и Ослободилачки фронт Масина преузели су одговорност за напад на хотел "Радисон блу".

Сјеверни Мали је готово читаве 2012. године био под окупацијом исламистичких бораца, међу којима су неки повезани са Ал Каидом, а истјерани су војном операцијом на челу са Француском, али се насиље наставило.

Друге западноафричке владе се такође боре против исламистичких милитаната.

Боко Харам, водећа таква група у региону, ове године је проширла нападе из Нигерије на сусједне државе Нигер, Камерун и Чад, подсјећа британска агенција.