latinica  ћирилица
28/11/2015 |  11:05 | Аутор: СРНА

Скелани: Конзервирани остаци "Крилате медузе"

Завршени су радови предвиђени за ову годину на истраживању, заштити и конзервацији археолошког налазишта у Скеланима, изјавила је директорица Археолошког музеја "Римски муниципиум-Скелани" Свјетлана Марковић.
Археолошко налазиште у Скеланима - Фото: СРНА
Археолошко налазиште у СкеланимаФото: СРНА

Она је рекла да су ове године истраживања обављена на површини од 300 метара квадратних на локацији бившег задружног дома, уз остатке римске палате откривене 2008. године.

"Раније налазиште датира из периода од првог до петог вијека, а ове године су откривени остаци друге грађевине за коју археолози сматрају да је старија од оне откривене прије седам година", каже Марковићева.

Она истиче да је обављена и конзервација пронађених покретних архефаката и фрагмената мозаика, међу којима је дио лика "крилате медузе" или горгоне и да су они смјештени у музејску поставку у Црвици код Скелана.

"Након Ниша и Илиџе, ово је трећи случај откривања мозаика `крилате медузе` из римског доба у до сада откривеним археолошким римским налазиштима на просторима које је обухватало Римско царство", појашњава Марковићева.

Говорећи о овогодишњим истраживањима, она је прецизирала да су у Скеланима археолошка ископавања обављена на укупно 1.200 метара квадратних површине гдје су откривене зидине императорске палате са остацима јединствених подних мозаика и подног гријања, као и других грађевина, те вриједни покретни архефакти.

Археолошко налазиште у Скеланима (фото: Срна)

Археолози предлажу да се истраживања на овом локалитету наставе јер је ријеч о богатом налазишту које обухвата велику површину чији је само мали дио истражен.

"Овогодишња истраживања и конзервацију налазишта са око 140.000 КМ финансирала је Влада Републике Српске", истиче Марковићева.

Она додаје да је и Министарство цивилних послова БиХ донијело одлуку о издвајању мањег износа за истраживања у Скеланима, али да та средства још нису стигла и биће искориштена у наредној години.

"Пратимо домаће и међународне конкурсе и за подршку култури и археолошким истраживањима да бисмо обезбиједили средства за наставак археолошких радова и надамо се да ћемо и у идућој години реализовати дио предвиђених радова на истраживању римског налазишта у Скеланима", закључила је Марковићева.