latinica  ћирилица
28/11/2015 |  12:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене бензина у САД најниже од 2008. године

Цијене бензина у САД су овог празничног викенда на најнижем нивоу од финансијске кризе из 2008. године, упркос порасту тензија на Блиском истоку и серији терористичких напада који обично доводе до поскупљења, пише амерички лист Њујорк тајмс.

Просјечна цијена бензина у САД износила је уочи овог викенда 2,05 долара по галону, што је за 6,0 одсто мање у односу на недјељу дана раније, и за 76 одсто ниже него прошле године, према подацима Америчке аутомобилске асоцијације.

Готово 42 милиона Американаца ће, према процјенама Америчке аутомобилске асоцијације, овог викенда отићи на пут.

Цијене бензина у САД су већ недјељама у паду, а највећи суноврат је регистрован у Мичигену, Илиноису, Индијани, Охају и Минесоти, пошто је неколико рафинерија на средњем западу завршило са сезонским пословима одржавања.

"Око 60 одсто пумпи у САД продаје бензин по цијени нижој од 2,0 долара по галону", изјавио је шеф компаније Ојл прајс информејшн сервис, Том Клоза.

"Будући да просјечан возач потроши преко 60 галона мјесечно, већина возача ће између "Црног петка" и Божића уштедјети између 40 до 60 долара у односу на прошлу годину, а чак и до 75 долара у односу на празничну сезону из 2013. године", изјавио је Клоза.