latinica  ћирилица
28/11/2015 |  14:11 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Гњатић: Накнаде касне мјесецима (ВИДЕО)

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изјавио је да у овој области већ мјесецима касне накнаде за превоз, јубиларну награду, рођење дјетета, смрт члана уже породице, као и накнада предсједницима синдикалних организација.
Руководство Синдиката образовања, науке и културе - Фото: СРНА
Руководство Синдиката образовања, науке и културеФото: СРНА

Гњатић је рекао да појединим члановима овог синдиката нису исплаћена потраживања из Колективног уговора везано за поплаве из 2014. године, па их морају тражити путем суда.

"Највећи проблем је са накнадама за превоз. Министарство просвјете и културе је прије неколико дана исплатило накнаду за превоз за мај, тако да нам сада дугују већ пет, односно шест накнада", рекао је Гњатић у Бањалуци.

Он је додао да без обзира на нагодбе постигнуте путем Агенције за мирно рјешавање радних спорова, нису исплаћене јубиларне награде за 30 година рада у образовању, науци и култури из 2011, 2012. и 2013. године.

Говорећи о преднацрту закона о основном образовању, Гњатић је нагласио да се у односу на важеће законско рјешење, мора мијењати одредба којом просвјетни радници надокнађују пет празничних дана у Републици Српској.

"Имамо одређене проблеме везане и за пријем радника јер је предвиђено да се запослити могу само радници који имају 240 ЕЦТС бодова. То значи да просвјетни радници са завршеном Педагошком академијом не могу да конкуришу за посао у основном образовању", напоменуо је Гњатић.

Према његовим ријечима, неопходно је што прије исправити грешку у Закону о платама којом су професори у школама умјетничког и специјалоног образовања оштећени за 50 КМ.

"Доношењем новог Закона о платама 2014. године примања су требало да буду враћена на ниво из 2012. године, прије умањења од 10 одсто. Једина категорија која је ускраћена за то враћање примања су професори у средњем умјетничком и специјалном образовању", објаснио је Гњатић.

Члан комисије за израду закона о високом образовању Републике Српске Предраг Милетић сматра да преднацрт закона није добро урађен, да се жури с овим законским рјешењем, те да је немогуће да закон буду донесен до краја године.