latinica  ћирилица
30/11/2015 |  15:13 ⇒ 01/12/2015 | 10:22 | Аутор: Агенције

Париз: Састанак Путина и Обаме иза затворених врата

Предсједници Русије и САД, Владимир Путин и Барак Обама, састали су се иза затворених врата на маргинама самита о климатским промјенама у Паризу.
Владимир Путин и Барак Обама - Фото: ТАНЈУГ
Владимир Путин и Барак ОбамаФото: ТАНЈУГ

Тема разговора биле су сиријска криза и ситуација у Украјини, рекао је званичник Бијеле куће.

Обама је рекао Путину да вјерује да сиријски предсједник Башар ал Асад мора да оде са власти у оквиру политике транзиције, рекао је овај званичник.

Америчи предсједник указао је на значај дипломатског рјешења украјинске кризе и додао да санкције против Русије могу бити укинуте када Москва примијени споразум из Минска.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Обама током получасовног састанка иза затворених врата рекао да жали бог обарања руског авиона у акцији сиријске авијације.

Састанак није био унапријед планиран, преноси ТАСС.

Песков је рекао да је разговор о Сирији био детаљан и да су два предсједника подржала политичко рјешавање кризе, као и што бржу примјену споразума из Минска у Украјини.

Путин и Обама су се прије двије недјеље два пута састали на самиту Г20 у Анталији, а један од њихових сусрета трајао је око 20 минута, подсјетила је агенција Тас с.

Кремље је раније објавио да ће се Путин вјероватно састати са америчким колегом на маргинама самита о климатским промјенама, али да са предсједником Турске Реџипом Тајипом Ердоганом неће.

Путин је један од укупно 147 свјетских шефова држава и влада који учествују у двонедјељној конференцији Уједињених нација о клими, која је отворена у Паризу, пренијела је агенција АФП.

Турска је 24. новембра изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, наводећи да је он повриједио турски ваздушни простор, што је званична Москва негирала.