latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:32 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Бијељина: Програм обуке коришћења бијелог штапа (ВИДЕО)

Шест чланова Међуопштинске организације слијепих и слабовидих из Бијељине почело је обуку коришћења бијелог штапа. Полазници пројекта очекују да након завршетка обуке квалитет њиховог живота буде доста побољшан, односно да ће моћи без помоћи других да обављају свакодневне обавезе. Обука ће трајати два мјесеца и изводиће се три пута седмично.
Бијељина: Програм обуке коришћења бијелог штапа - Фото: РТРС
Бијељина: Програм обуке коришћења бијелог штапаФото: РТРС

Шест слијепих лица из Бијељине полазници су обуке о коришћењу бијелог штапа. Кажу да обука није уопште лака, али се надају да ће након завршетка моћи самостално да се крећу на отвореном, што слијепим лицима представља највећи проблем.

Дипломирани дефектолог Милорад Давидовић три пута седмично долази у просторије међуопштинског удружења слијепих и слабовидих гдје прво држи теоријска предавања, а онда слиједи и практични дио, шетња на отвореном уз помоћ бијелог штапа. Сматра да након обуке слијепа лица практично постају други људи.

"Бијели штап је продужена рука, метафорички речено, слијепом лицу и он му служи за оријентацију простора, кретање, као заштита од баријера да не би дошло до нежељених последица, те да дође на мјесто гдје је одредио без неких посљедица", истиче Давидовић.

"Досада смо имали обуку двадесетак полазника за коришћење Брајевог писма, а сада за овај пројекат имамо шест полазника. Иначе дружење броји 90 чланова, 60 одсто су слијепа лица, а остало су слабовида", каже Драгица Пивач, предсједница Удружења Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Бијељина.

Овај пројекат проводи се уз финансијску помоћ града Бијељине.

"То је њихов допринос нашем граду, а ми практично испуњавамо своју обавезу према удружењима грађана односно према нашим грађанима" истиче Славко Башић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина.

Организација слијепих и слабовидих Бијељине истиче да у граду недостају звучни семафори као и тактилне стазе за лакше и безбједније кретање слијепих лица.