latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:45 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Савез синдиката: Нови Закон о раду неприхватљив (ВИДЕО)

Влада Српске почела је консултације са социјалним партнерима о радној верзији Закона о раду. Већ након првог круга, Савез синдиката је незадовољан. Тврде да је овакав закон концептуално неприхватљив јер би умањио права радника. Примједбе имају и послодавци. Након састанка с ресорним министром Миленком Савановићем, оцијењено је да су консултације биле конструктивне. У Министарству кажу - радна верзија није и коначна. Разговори ће бити настављени ...
Консултације са социјалним партнерима о радној верзији Закона о раду - Фото: СРНА
Консултације са социјалним партнерима о радној верзији Закона о радуФото: СРНА

Мјесецима најављиване, а данас почете консултације требало би да дефинишу ново радно законодавство. Пред Владу је синдикат стигао са старим ставом - измијенити постојећи закон. Концептуално, понуђена радна верзија за њих не може бити побољшана.

"Остало је доста из ранијег текста Закона о раду, али оно што је промијењено урађено је на штету радника. Радници, према овом тексту, не би могли да одлучују ни о чему, па чак ни о цијени свога рада", истакла је Оџаковићева.

Савановић је истакао да је интерес Владе да се добије закон који ће бити прихватљив за раднике, послодавце, синдикат, Владу, односно закон који ће омогућити веће запошљавање, тржиште рада и инвестирање како би покренуо живот на овом простору.

Он је додао да би овај закон врло брзо требало да буде упућен у скупштинску процедуру, али да би желио да се постигне консензус о томе са социјалним партнерима у Српској.

Прије синдиката за столом су били послодавци. Одмах на почетку састанка, члановима Владе поставили су, како кажу, основно питање – да ли ће бити потписиван Колективни уговор. То је и темељ њихове, за сада једине, замјерке о којој желе да говоре.

Драгурин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске се запитао зашто се одредбе кое су регулисане колективним уговором као што су минули рад и регрес, пребацује у закон о раду.

"Ако ти колективни уговори буду добронамјерни, ако буду квалитетни, ако се нађе разумијевање између послодаваца и синдиката, немамо ништа против да дио тога што је законом прецизирано, прводемо кроз колективни уговор", одговорио је Савановић.

Послодавци већ данас поручују да су о томе спремни да преговарају након усвајања Закона о раду. Колективни уговор је споран и за синдикат. Тврде да никада неће ни бити закључен, поготово јер у преговорима о Општем колективном уговору неће учествовати Влада. У међувремену, социјални партнери са Владом ће поново за преговарачки сто.