latinica  ћирилица
01/12/2015 |  08:21 ⇒ 11:07 | Аутор: klix.ba

Ха-Ес-Би-Си: Анализа радне снаге на глобалном нивоу

Британски мултинационални банкарски и финансијски сервис Ха-Ес-Би-Си направио је анализу радне снаге на глобалном нивоу.
Анализа радне снаге (Фото: HSBC) -
Анализа радне снаге (Фото: HSBC)

"Промјена на глобалном нивоу која ће се десити у наредних десет година је без преседана. Популација Јапана се смањује од средине '90-их година прошлог вијека, а њемачко становништво доживљава пад од 2000. године. Имајући то у виду, пад броја радно способне популације први пут је примијетан и у Кини", наведено је у извјештају Ха-Ес-Би-Си (HSBC).

У мапи која показује расподелу "црвених" и "црних" земаља, Ха-Ес-Би-Си приказује стање које нас очекује у години 2020. Већи дио развијеног свијета и држава у развоју доживљава пад, стагнацију или веома спор раст броја радно способних грађана (изнад 15 година старости). С друге стране, у земљама Африке и Јужне Азије примијетан је раст броја радно способне популације.

Мапом се алудира на алармантан тренд у државама које важе као развијенија подручја планете. Источна Европа обојена је у трагичну црвену боју која обиљежава пад, док је остатак континента, укључујући и БиХ, обојен у свјетлију нијансу која приказује стагнацију или изузетно спор раст броја радника.

Анализа радне снаге (Фото: HSBC)

Такође, у извјештају се налази графички приказ продуктивности просјечне особе. Просјечно дугачак живот дијели се на пет економски значајних периода – почетак продуктивности (од 15. године живота), дјелимична кулминација (30 година), апсолутна кулминација (50 година), пензионисање (65 година) и смрт.