latinica  ћирилица
01/12/2015 |  08:27 ⇒ 10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина: Наложено гашење фабрика због смога

Кинеске власти наложиле су хиљадама фабрика широм земље да привремено обуставе рад због великог загађена ваздуха и смога који је обавио многе градове и угрозио здравље људи, јављају локални медији.
Смог у Пекингу (архив) - Фото: AP
Смог у Пекингу (архив)Фото: AP

Пекинг је прекривен густим сивим покривачем од смога, а у том граду концентрација ПМ 2,5, што је један од најважнијих показатеља загађења ваздуха, премашује 598 микрограма по кубном метру, док је безбједни ниво који прописује Свјетска здравствена организација тек 25 микрограма, пренијела је агенција АФП.

Власти у Пекингу су наложиле прекид рада 2.100 фабрика које су највећи загађивачи и савјетовале грађанима да не излазе из својих станова, објавио је лист "Чајна Дејли".

Авиопревозници су због смога отказали више од 30 летова из Пекинга и Шангаја, углавном према провинцији Шенси, кључног кинеског произвођача угља.

Поред тога, школама у Пекингу је наложено да ученике не пуштају напоље.

Видљивост је у Пекингу пала на само неколико стотина метара, а многе зграде су обавијене измаглицом од смога. Грађани се жале на неугодан мирис у ваздуху, а многи носе маске на лицима.

Кинески градови су међу најзагађенијима у свијету, као посљедица три деценије експлозивног економског раста који је резултовао изградњом стотина електрана на угаљ и наглим повећањем броја аутомобила на путевима.