latinica  ћирилица
01/12/2015 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Клинтон: Слање америчке војске у Сирију и Ирак "лоша идеја"

Фавориткиња за кандидата Демократске странке на предсједничким изборима у САД Хилари Клинтон изјавила је да би слање америчких копнених снага у Сирију и Ирак ради борбе против Исламске државе било "лоша идеја".
Хилари Клинтон (фото: Twitter/@TelegraphNews) -
Хилари Клинтон (фото: Twitter/@TelegraphNews)

- Тренутно не могу да замислим никакве околности под којима би ја пристала на то, зато што мислим да је најбољи начин да поразимо ИД из ваздуха, што већ радимо, са тла, гдје помажемо, обучавамо и опремамо трупе, као и у сајбер простору гдје, не заборавите, џихадисти представљају јаке непријатеље - рекла је Клинтонова у интервјуу за емисију телевизијске мреже Си Би Ес.

Предсједник САД Барак Обама је прошлог мјесеца одобрио да се на сјевер Сирије пошаље не више од 50 специјалаца, који се на терену неће борити, већ ће помоћи у координацији локалних снага и напора коалиције у борби против ИД.

- Не знамо још колико ће специјалаца бити потребно, колико ће бити потребно људи за обуку и надзор, али ако говоримо о хиљадама војника, као што предлажу неки из Републиканске странке, мислим да је то лоша идеја - рекла је Хилари Клинтон.

- Слажем се са ставом предсједника да не шаљемо америчке војнике у Сирију и Ирак. Нећемо то урадити - истакла је бивши амерички државни секретар.