latinica  ћирилица
01/12/2015 |  09:41 | Аутор: СРНА

Чавић: Прави се замјена за ОХР

Предсједник НДП-а Драган Чавић упозорио је да Уставни суд БиХ дјеловањем два Бошњака и три странца прави замјену за ОХР, што српски представници неће прихватити.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је указао да је најтрагичније и најопасније то што се доносе одлуке које мијењају уставни поредак земље.

"Нема тог уставног суда у цијелом свијету који може мијењати уставни поредак. Судови, ваљда, штите постојећи уставни поредак", рекао је Чавић за "Независне новине".

Он је навео да Уставни суд БиХ није разматрао апелацију на Закон о празницима Републике Српске већ је донио свој суд о 9. јануару према којем је "непримјерено да се Дан Републике обиљежава на дан који је истовремено и вјерски празник и Срби тог дана обиљежавају славу Свети Стефан, а то не могу Хрвати и Бошњаци".

"Међутим, у закону који је измијењен 2007. године на основу апелације Сулејмана Тихића то смо измијенили, а тај закон није оспорен од Бошњака у Вијећу народа. А онда се десила апелација Бакира Изетбеговића", подсјетио је Чавић.

Према његовим ријечима, то што се десило у Уставном суду БиХ може се објаснити тиме што је Бакир Изетбеговић био убијеђен да ће закон пасти, јер у том суду има двоје бивших чланова своје странке који су професионални профил подредили идеологији СДА и одлуку су донијели у комбинацији са троје страних судија.

"У свим врло важним питањима по идентитет Српске исход је био овакав, пет према четири. То је за нас неприхватљиво, јер је очигледно да је ријеч о политичкој, а не о правној квалификацији", истакао је Чавић.