latinica  ћирилица
01/12/2015 |  09:45 | Аутор: СРНА

Чавара: Неповјерење лоше по евроатлантски пут БиХ

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је да стварање неповјерења између конститутивних народа и политичких странака у БиХ сада није потребно и да неће нимало допринијети шанси коју БиХ тренутно има на евроатлантском путу.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

Говорећи о проблему прегласавања у Федерацији БиХ, Чавара је навео да је то стари проблем који треба посматрати, прије свега, као питање коректних односа јер многе ствари не морају бити дефинисане законом, већ се намећу као норма општег културног понашања.

"У Влади и било гдје друго треба да владају хармоничнији односи уважавања и поштовања, а, с друге стране, треба се окренути суштински важним питањима која нас тиште: економско-социјалним реформама и напретку ка ЕУ", изјавио је Чавара за сарајевско "Ослобођење".

Чавара, који је потпредсједник ХДЗ-а БиХ, каже да су потребне измјене Закона о Влади и Пословника о њеном раду с циљем избјегавања прегласавања.

"Проблем прегласавања није нов, нису ни рјешења како то превазићи нова и не треба то ставити као првенствени проблем ФБиХ, али то треба ријешити. Ми то иницирамо посљедњих 20 година - треба утврдити начело које ће заштитити сваки народ да се поштује његова воља у смислу враћања међусобног повјерења, да се онемогући једнострано понашање било кога, припадника конститутивног народа, било које групе, било које политичке странке", рекао је Чавара.

Предсједник ФБиХ залаже се за проналажење рјешења за питање Устава и Изборног закона, као и града Мостара.