latinica  ћирилица
01/12/2015 |  10:01 | Аутор: СРНА

Пашалић: Резултате пописа кроји политика

Демограф Стево Пашалић сматра да је "ван памети" да ни након двије године од пописа становништва у БиХ коначни резултати нису ни на помолу, те упозорава да такав сценарио указује на то да неко покушава да их наштима како би на темељу погрешних статистика у будућности остварио одређене бенефите.
Стево Пашалић (фото: ues.rs.ba) -
Стево Пашалић (фото: ues.rs.ba)

"Овдје мислим првенствено на Бошњаке пописиване у Републици Српској, приликом чега смо дошли до неких крајње апсурдних података", рекао је Пашалић за "Прес Република Српска".

Он је као примјер навео попис у Зворнику, гдје су уочене разне мањкавости, па тако испада да једно домаћинство има 30 чланова, од чега четворо дјеце која школу похађају у Њемачкој.

Пашалић је нагласио да је то доказ да Бошњаци иду на варијанту добијања погрешних података о укупном броју становништва, а онда ће бити погрешне и све друге карактеристике становништва.

Појаснивши да у категорију сталних или резидентних становника не улазе лица која су одсутна из БиХ дуже од годину дана, иако имају држављанство БиХ, Пашалић је подсјетио да је у јавности већ ођекнула вијест да 10 одсто људи не улази у категорију сталног становништва, а што је више од 350.000 особа.

Пашалић је додао да то значи да у БиХ нема ни приближно 3,8 милиона становника, већ да реално има око 3,5 милиона и да такву процјену износе и међународни експерти.

"Очигледно је код нас попис искључиво политичко питање", истиче Пашалић.

Он је навео да би, захваљујући погрешним резултатима пописа, "друга страна" могла да профитира тако што би боље прошла у пођели власти, додајући да погрешни пописни подаци уопште нису безазлен проблем због прављења разних истраживања и планирања на основу њих.