latinica  ћирилица
01/12/2015 |  11:07 ⇒ 11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Турска има право да се брани

Амерички предсједник Барак Обама стао је данас у обрану права Турске да се брани, али и апеловао на смањење тензија између Турске и Русије, које су нарасле након што су турски ловци 24. новембра оборили руски војни авион изнад турско-сиријске границе.
Састанак Обаме и Ердогана (фото: Twitter @HorsleyScott) -
Састанак Обаме и Ердогана (фото: Twitter @HorsleyScott)

"Ми сви имамо заједничког непријатеља, а то је Исламска држава и желим да се сви фокусирамо на ту пријетњу", рекао је предсједник САД.

Обама, који се данас на маргинама конференције Уједињених нација о клими у Паризу састао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао је да је Турска савезница НАТО и да има право да се брани, пренијела је агенција АП.

"САД подржава право Турске да брани себе и свој ваздушни простор", истакао је амерички предсједник, додавши: "Разговарали смо и о томе како Турска и Русија могу да заједно раде на деескалацији тензија и проналажењу дипломатског начина за разрјешење проблема."

Састанак Обаме и Ердогана (фото: АП)

Обама је додао и да су Сједињене Америчке Државе веома заинтересоване за унапређење своје војне сарадње са званичном Анкаром.

Обама је на разговору са Ердоганом такође похвалио Турску због тога што је великодушно прихватила сиријске избјеглице и додао да је гранична безбједност појачана.

Турски предсједник Ердоган је након разговора са Обамом изјавио да његова земља жели да избјегне тензије са Русијом.