latinica  ћирилица
01/12/2015 |  11:24 ⇒ 14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

На Косову и у Италији ухапшена четворица терориста (ВИДЕО)

У оквиру полицијске акције "Ван Дам" у Италији и на Косову ухапшена су четворица косовских Албананаца осумњичених да су као чланови терористичке ћелије промовисали активности и регрутовали борце за одлазак на страна ратишта.

Они су, такође, пријетили папи Фрању и бившем амбасадору САД на Косову, а хвалили су и недавне нападе на Париз, преносе италијански медији.

Полиција самопроглашеног Косова је издала саопштење у коме је потврдила да је у сарадњи са полицијом из италијанског града Бреше ухапшен један Албанац под сумњом да је умијешан у планирање и подстицање терористичких акција и да покушавао да регрутује борце за одлазак на ратишта у Сирију и Ирак.

Полиција је претражила његову кућу на граничном прелазу Ђенерал Јанковић, удаљеном 65 километара од Приштине, а тамо су пронашли пиштољ, пушку и електронске уређаје, преноси АП.

За ово лице се сумња да је био "мозак" групе, пренијела је косовска штампа.

Још тројица Косовара је ухапшено у Италији док су за још неколико лица издате потернице.

Први подаци из истраге италијанске полиције су показали да су сва четворица ухапшених били припадници Исламске државе.

Званичници из Бреше тврде да су осумњичени качили на своје профиле на друштвеној мрежи Фејсбук своје фотографије са оружјем у ставу карактеристичном за припаднике Исламске државе, као и да су често посећивали џихадистичку групу на Фејсбуку.