latinica  ћирилица
01/12/2015 |  11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Авион Ер Азије пао због грешке у опреми и дјеловања посаде

Грешка у опреми и немогућност посаде да контролише летјелицу изазвала је рушење авиона "А320-200" авиокомпаније "Ер Азија" прошле године, када је погинуло свих 162 путника и чланова посаде, показује данас објављен извјештај индонежанских власти.
Пронађен реп палог авиона "Ер Азије" - Фото: AFP
Пронађен реп палог авиона "Ер Азије"Фото: AFP

Авион на лету "QЗ8501" срушио се у Јаванско море, по олујном времену 28. децембра, током рутинског лета од индонежанског града Сурабаје до Сингапура.

За авионом је покренута велика међународна потрага, у коју су били укључени бродови и авиони више држава, а ометали су је јаке струје и лоше вријеме.

Тијела 56 особа које су се налазиле у авиону никада нису пронађена.

У свом коначном извјештају, индонежански Национални комитет за безбједност у саобраћају саопштио је да су лоше одржавање и грешка у систему који контролише управљање авионом главни фактори удеса летјелице, пренио је АФП.

Када су добили четврто упозорење да нешто није у реду са системом који помаже у контроли кормила, пилоти су покушали да ресетују компјутерски систем, али су истовремено укључили аутопилота, што је изазвало оштро обртање авиона, кога више нису могли да контролишу.

У извјештају се додаје да је са компонентом која је имала грешку, било 23 проблема у протеклих 12 мјесеци, позивајући се на податке о одржавању.