latinica  ћирилица
01/12/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

Турска једнострано донијела одлуку о рушењу руског авиона?

На Западу доминирају двије верзије узрока рушења руског "Су-24" изнад Сирије - док један број експерата тврди да је посриједи био самостални потез Турске, други дио сматра да је Ердоган само извршио неформално наређење Вашингтона.

Пензионисани амерички генерал Пол Велили сматра да Анкара у сиријском сукобу настоји да оствари своје интересе и притом не сарађује са НАТО савезом.

Он упозорава да турско рушење руског бомбардера сигурно неће бити њихов посљедњи провокативни чин и заговара избацивање Турске из НАТО савеза.

Велили тврди да напад на руски војни авион нема никакве везе са одбраном турских граница, већ да је Турска то учинила да би Русији показала да је она још доминантна сила у овој регији и да неће попустити у вези са овим питањем.

"Турска је једнострано донијела одлуку о рушењу руског војног авиона и тиме показала да се не жели савјетовати са остатком НАТО савеза. То је већ дуже политика Анкаре", наводи Велили.

Међутим, дио аналитичара упозорава да се тако озбиљна ствар као што је ракетирање авиона једне нуклеарне силе изнад простора који је сада епицентар свјетских дешавања не може десити самовољно.

Они сматрају да је турски лидер добио инструкције најјачих западних сила, без неког претходног самита НАТО пакта, да искуша реаговање Русије и да је Ердоган само одиграо улогу "жртвеног јагњета".

Турско обарање руског бомбардера "Су-24" био је прави напад, а не онај из предострожности, страха или одбране, на шта упућују сви детаљи.

Анкара је јавно након обарања авиона поручила Москви да ће то опет учинити и да је имала право на то, упозоравају аналитички портали и из тога извлаче закључак да се Ердоган никада не би усудио да тако наступи да иза себе нема НАТО и САД.

Ријеч је о ратном чину "путем посредника", у овом случају Турске, или Украјинаца или Саудијаца у Јемену - сви они на неки начин служе глобалним интересима најјачих западних сила према Русији.

Русија је одговорила пребацивањем свог најјачег противваздушног система "С-400".

Сада су актуелна два питања - да ли ће НАТО и Запад покушати да тестирају и овај систем да би провјерили колико је заиста добар и ко ће бити "жртвено јагње", односно ко ће да прими контраудар на себе?