latinica  ћирилица
01/12/2015 |  11:41 | Аутор: Б92

Кина: Највећи пад прерађивачке активности

Кина је у новембру евидентирала највећи пад прерађивачке активности у више од три године, показали су званични подаци у Пекингу.

Економија Кине кључни је покретач глобалног привредног раста, а инвеститори помно прате кретање индекса управљања набавком, који прати активност у фабрикама и радионицама и који се сматра показатељем економског здравља земље, преноси агенција Франс прес.

Индекс ПМИ, ког израчунава кинески Завод за статистику узимајући у обзир производну активност великих државних компанија, прошлог мјесеца је пао на 49,6 поена, при чему сваки резултат изнад 50 поена указује на раст, а испод 50 поена на пад секторске активности.

Индекс је у паду четврти узастопни мјесец и тренутно је на најнижем нивоу од августа 2012, а подбацио је и у односу на очекивања аналитичара.

Кинески Завод за статистику за разочаравајуће резултате криви слабу домаћу и инострану тражњу и ниске цијене сировина. Кина је највећи свјетски трговац робом и производи њене прерађивацје индустрије продају се широм планете, па слаба производња није само индикатор привредне ситуације у тој земљи, већ и показатељ стања свјетске привреде.

Привреда Кине је прошле године порасла 7,3 одсто, што је најспорији темпо раста од 1990. Званичници наводе да је привредни раст у трећем кварталу додатно успорио на 6,9 одсто. Многи аналитичари, међутим, верују да је стопа раста још нижа.

Истовремено, индекс ПМИ, ког израчунава кинеска медијска кућа Цајсин у сарадњи са британском фирмом Маркит, а који се више фокусира на мање компаније, такође је био у негативној зони на 48,6 поена у новембру, што је нешто више у односу на претходни мјесец.

Кинеско тржиште некретнина биљежи опоравак након што је званични Пекинг ове године покренуо низ агресивних мјера у циљу подстицања тражње. Цијене нових станова у 100 највећих кинеских градова порасле су близу три одсто на годишњем нивоу у новембру, што је четврти узастопни мјесец раста цијена, наводи Чајна индекс академи.

Највише су порасле цијене у 10 највећих градова, док је раст у преосталим градовима био нешто нижи.