latinica  ћирилица
01/12/2015 |  12:12 | Аутор: СРНА

Бијељина: Сусњежица и киша погодују усјевима

Сусњежица и киша, као и температура која још није испод нуле, погодују и усјевима на парцелама у Семберији, гдје је сјетва обављена касније, тврде стручњаци у области пољопривреде.
Сјетва - Фото: ФОНЕТ
СјетваФото: ФОНЕТ

Доктор пољопривредних наука Драгиша Лопандић рекао је Срни да се може очекивати да и на овим парцелама, гдје је земљиште током сјетве било суво, ницање засијаних култура буде задовољавајуће.

Он је навео да је на парцелама на којима су усјеви засијани током октобра, када је било довољно влаге, усјев могао благовремено да никне и да то ницање буде уједначено.

Према његовим ријечима, на семберским пољима усјеви су, захваљујући чињеници да је јесења сјетва обављена на њивама у оптималном октобарском року, у фази развоја првих листова.

То је, каже Лопандић, добра основа да у овој седмици, када је најављено вријеме без ниске температуре и минуса, у највећем броју засијаних површина јечам, пшеница и остала озима стрна жита могу квалитетно ући у зимски период.

Лопандић је рекао да су услови за сада добри и да усјеви могу безбједно да уђу у такозвану зимску фазу мировања.

Он је навео да ће укорјењавање бити добро, да ће се створити и предуслови да усјеви буду отпорни на ниску температуру, а сњежни покривач би био најбољи изолатор.

За стрна жита, напомиње Лопандић, било би неповољно да уђу у период без снијега, те да температура буде ниска - минус 10 и ниже, што носи латентну опасност од оштећења.

"Појавом снијега предуприједиће се штета и ако температура буде у минусу. Сада су добри предуслови да сва стрна жита уђу у фазу зимског мировања", објаснио је Лопандић.

Према информацијама којима располаже, ове године су произвођачи у Семберији показали велико интересовање за сјетву декларисаног сјемена, што оцјењује добрим, а томе је допринијело и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске програмом подстицаја за развој производње пшенице.

"То је додатни мотив да произвођачи путем подстицаја према пријављеној засијаној површини могу купити декларисано сјеме и већ у почетку створити добру основу за производњу пшенице", каже Лопандић.