latinica  ћирилица
01/12/2015 |  12:17 | Аутор: СРНА

Пикети: Социјална неједнакост на Блиском истоку разлог успона ИД

Један од најутицајних економиста Томас Пикети тврди да је главни разлог успона "Исламске државе" социјална неједнакост на Блиском истоку и огромна материјална моћ у рукама неколико држава, које чине тек десет одсто популације у региону.
У ваздушном нападу погинуло 40 припадника ИД - Фото: Beta/AP
У ваздушном нападу погинуло 40 припадника ИДФото: Beta/AP

Богатство од експлоатације нафте концентрисано је у неколико малих монархија, које имају 60 до 70 одсто укупних прихода, а те државе су Катар, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Саудијска Арабија, Бахреин и Оман.

У неколико монархија мали број људи контролише већину богатства, док је велика већина становника, укључујући жене и избјеглице, у својеврсном полуропству, упозорава Пикети.

У блогу, објављеном у "Монду", он окривљује Запад да подржава такво стање, упозоравајући да је економска неједнакост генератор неједнакости у политичком и друштвеном систему, што доводи до јачања радикалних идеја и тероризма.

Лоши економски услови постали су оправдање џихадистима за низ ратова у регији у којима су своје прсте имале и западне силе.

Примјер је Први заливски рат, у којем су се савезничке снаге ангажовале да би вратиле нафтна поља тамошњим емирима, што је за посљедицу имало раст напетости у цијелој регији.

Те режиме војно и политички подржавају западне силе, пресрећне што могу да добију неке мрвице да би финансирале своје фудбалске клубове или продале нешто оружја, објашњава Пикети.

Тероризам укоријењен у таквој неједнакости најбоље је сузбијати економским путем, сматра француски економиста.

Западне земље, сматра он, требало би да покажу и да им је више стало до друштвеног развоја тог подручја него до властитих финансијских интереса и односа са владајућим породицама.

Пикети истиче да Европа мора да одустане од политике штедње и да оживи модел интеграције и отварања нових радних мјеста за избјеглице.