latinica  ћирилица
01/12/2015 |  12:58 | Аутор: Б92

Русија и Кина оснивају заједничку новинску агенцију

Русија и Кина оснивају заједничку новинску агенцију која ће радити у обје земље, као и дебатни клуб привремено назван Амур дијалог, преноси "Раша тудеј".

- Оснивање заједничке новинске агенције предложено је на руско-кинеском форуму који се одржава у Пекингу. Такође, постоји иницијатива за успостављање експертског панела за стални дијалог земаља пацифичког региона - рекао је шеф Одбора за медије руске Државне думе Јуриј Шувалов за дневник Известија.

Шувалов је рекао да ће оба пројекта бити реализована 2016. године која је проглашена годином руских и кинеских медија. Он је оцијенио да су руски и кинески медији "у фази раста квалитета" и да ће нови заједнички пројекти допринијети узајамном повјерењу, адекватној процјени догађаја широм свијета и прецизном разумијевању ставова двије земље по разним питањима.

- То се односи на читав спектар питања међународне политике, економског развоја Евроазијског континента и спајања Евроазијске економске уније и економског региона "Пут свиле" јер су та два пројекта развијена у двије земље, али раде у синергији - додао је Шувалов.

Евроазијска економска унија покренута је 2015. као царинска унија Русије, Казахстана и Бјелорусије. Касније су јој се прикључиле Јерменија и Киригстан, а већи број земаља показао је интерес за успостављање зоне слободне трговине са ЕЕУ.

Нови "Пут свиле" је пројекат Кине чији је циљ да се успостави економски коридор са Русијом и Монголијом.

У мају су руски предсједник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг потписали споразум о сарадњи у повезивању развоја Евроазијске економске уније са економским пројектом "Пута свиле", уз низ других споразума из области енергетике, трговине и финансија.