latinica  ћирилица
01/12/2015 |  14:01 | Аутор: СРНА

Барабанов: Турска би хтјела да ратује "рукама НАТО-а"

Турска отежава руским бродовима пролаз кроз Босфор, а Москва упозорава да би спречавање пловидбе било кршење међународног права и Монтреалске конвенције.
Руски бродови - Фото: Screenshot
Руски бродовиФото: Screenshot

Аналитичар и научник Олег Барабанов сматра да је Анкара нестрпљива да објави Русији рат, али би хтјела да ратује "рукама НАТО-а", што се не подудара са плановима овог војног блока, преноси ТВ канал "Лајф њуз"

Рат не желе ни Нијемци, ни Американци, не жели га нико - истиче он и напомиње да је то показала и украјинска криза , без обзира на односе Русије и Запада.

Пролазак кроз Босфор регулишу међународни прописи који одређују слободну пловидбу, а читава пракса међународног права своди се на то да Турци затварају Босфор само у случају рата.

Барабанов подсјећа да су многе државе, јасно и гласно, апеловале на Турску да не допусти заоштравање конфликта, а то значи да свјетска заједница није спремна да у случају правог рата стане на њену страну.

Русија је, као одмазду за рушење свог борбеног авиона, увела економске санкције Турској и оптужила Анкару да подржава "Исламску државу" те да од ње јефтино купује нафту и тако помаже финансирање исламиста.