latinica  ћирилица
01/12/2015 |  14:32 | Аутор: Б92

Бразилска економија на интензивној њези

Економија Бразила потонула је у трећем кварталу 1,7 одсто у односу на претходна три мјесеца, чиме је рецесија у седмој по величини свјетској привреди продубљена.

Економисти су за трећи квартал прогнозирали пад бруто домаћег производа од 1,3 одсто, показали су званични подаци у Бразилији, преноси агенција Франс прес.

Привреда је на годишњем нивоу у датом периоду пала чак 4,5 одсто, што је највећи пад откако се статистика израчунава по садашњим мјерилима, наводи Бразилски институт за географију и статистику. Лош резултат забиљежен је највећим дијелом због слабости пољопривреде, индустрије и услужног сектора.

"Бразилска привреда је на 'интензивној њези' и остаће болесна у предстојећим кварталима. Још није прошло најгоре и биће још теже, бар до средине идуће године", казао је Андре Перфеито, главни економиста компаније "Градуал инвестиментос" из Сао Паула.

У девет мјесеци, закључно са септембром, БДП је смањен 3,2 одсто у односу на исти период 2014, и то је уједно највећи пад од 1996. и почетка новог начина рачунања БДП-а.

Аналитичари вјерују да ће привреда на нивоу 2015. потонути 3,2 одсто, а 2016. 2,0 одсто. Уколико највећа привреда Латинске Америке проведе двије пуне године у рецесији, то ће бити први пут да је такав случај забиљеежен у посљедњих 85 година.