latinica  ћирилица
01/12/2015 |  14:38 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Земље источне Европе траже блокаду пројекта "Сјеверни ток 2"

Европска комисија примила је писмо земаља источне Европе које траже блокаду пројекта "Сјеверни ток 2", рекла је портпарол Европске комисије Ана-Каиса Итконен.
Гасовод (илустрација) - Фото: REUTERS
Гасовод (илустрација)Фото: REUTERS

"Могу да потврдим да смо примили писмо", рекла је она, додајући да ће Европска комисија размотрити ситуацију и понудити одговор.

"Фајненшел тајмс" објавио је јуче да је девет земаља централне и источне Европе, предвођено Пољском и Словачком, поднијело петицију у циљу блокирања градње гасовода "Сјеверни ток 2", који, наводно, поткопава енергетску безбједност ЕУ.

У заједничком писму предсједнику Европског савјета Доналду Туску тражи се да се предложени гасовод између Русије и Њемачке стави на дневни ред наредног самита лидера ЕУ како би се извршио притисак на Брисел да не одобри овај пројекат.

Нови гасовод, који ће бити други који ће спојити Русију и Њемачку испод Балтичког мора, "повећаће зависност Европе од руског 'Гаспрома'", каже се у писму, пренио је ТАСС.

У писму се наводи да је тај пројекат у супротности са политиком ЕУ о енергетској безбједности и диверзификацији, док водеће земље које га подржавају стављају "своје властите економске потребе испред своје енергетске безбједности".

Комапније "Гаспром", БАСФ, Е.ОН, ОМВ, "Шел" и ЕНГИЕ потписале су 4. септембра споразум о градњи система транспорта гаса "Сјеверни ток 2", извозно оријентисаног гасовода укупног годишњег капацитета од 55 милијарди кубних метара од Русије до Њемачке преко Балтичког мора.