latinica  ћирилица
01/12/2015 |  14:47 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Срби воле Русију, али би живјели у ЕУ и Америци

Грађани Србије највише воле Русију, али би вољели да живе у ЕУ или САД, показало је истраживање београдске агенције "Фактор плус".
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Истраживање је показало да испитаници сматрају да је добробит грађана Србије најмање важна за САД, нешто више за ЕУ, док Русију виде као земљу којој је добробит Срба важнија од свих осталих.

Када би могли да бирају мјесто за живот и гдје би им се школовала дјеца, грађани Србије би се првенствено одлучили за неку од земаља ЕУ и САД, пренијели су београдски медији.

Грађани Србије би најрадије радили за неку од њемачких компанија, затим америчких, а потом британских и руских.

Послије терористичког напада у Паризу, грађани Србије се не осјећају безбједносно угроженим и највећи број њих сматра да Србија неће бити мета терористичких напада.

Занимљиво је да 31 одсто испитаника сматра да Србија не треба да се прикључи заједничкој борби против тероризма коју предводе Запад и Русија, већ да треба да брани своју земљу и тако помогне безбједност у свијету.

Када је ријеч о рејтингу странака и политичара, и даље су на првом мјесту СНС са 51,6 одсто подршке и њен лидер и премијер Србије Александар Вучић.

Најбољи заступник европских идеја и вриједности јесте Вучић, затим потпредсједник Владе Зорана Михајловић, лидер СДС-а Борис Тадић и лидер демократа Бојан Пајтић.

Испитаници сматрају да Вучић у исто вријеме највише доприноси развоју добрих односа Србије и Русије.

У парламент би сасвим сигурно ушле СНС, која има 51,6 одсто подршке, СПС 8,7, ДС 6,5 и СРС 6,2, а све остале странке би биле испод цензуса.