latinica  ћирилица
01/12/2015 |  14:50 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

У БиХ од 1986. од сиде инфицирано 287, а умрло 64 лица

У БиХ је од 1986. године, када је регистрован први случај ХИВ позитивног лица, до септембра ове године евидентирано 287 лица, од којих је 125 обољело од сиде, а 64 су умрла, изјавила је главни федерални епидемиолог Јелена Равлија.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Поводом 1. децембра – Свјетског дана борбе против сиде, Равлија је данас у Мостару истакла да стопа преживљавања од ове болести износи од 80 до 100 одсто уколико је благовремено утврђена дијагноза и ако се редовно користи терапија.

"У односу на земље у окружењу БиХ има ниску ступу оболијевања, али је истовремено и земља с ниском стопом тестираних. Чак 30 одсто лица због неурађеног тестирања не знају да су ХИВ позитивна", изјавила је Равлија.

Она каже да је у БиХ забиљежен само један вертикални пренос вируса са мајке на дијете 2006. године код дјечака чија је мајка била мигранткиња.

Федерални медији наводе да је у БиХ на 100.000 становника инфицирано седам лица, док је у Србији тај број 29, у Хрватској 27, а у Црној Гори 20.

Кад је ријеч о дискриминацији лица која живе са ХИВ-ом истраживања су показала да дефинитивно постоји одређени степен стигме и дискриминације, чак и код оних који пружају здравствену услугу.

Управо тај проблем наводи се као један од разлога што поједини обољели не желе потражити здравствену услугу.

Шеф Регионалне канцеларије УНДП-а у Мостару Божена Калтак навела је да је кроз УН-ов програм за развој путем Глобалног фонда за борбу против сиде и туберкулозе у БиХ до сада уложено око 40 милиона долара.