latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:19 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Парламентарци ФБиХ забринути , Чампара задовољан безбједношћу

У Сарајеву засједа Представнички дом Парламента ФБиХ. У дневни ред накнадно је уврштена је и тачка о безбједности у Федерацији.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента ФБиХФото: klix.ba

"Ми смо дио глобалне коалиције у борби против тероризма. Ствари морамо назвати правим именоом, не можемо их гурати под тепих. Ово треба озбиљно схватити. Морају се укључити све структуре, не само полицијске агенције", рекао је он.

Министар унутрашњих послова Аљоша Чампара је оцијенио да је безбједносна ситуација у Федерацији задовољавајућа, те да Полицијске агенције имају контролу над сваким педљом земље, па чак и Маочом, за коју се често наводи да је ван система БиХ.

"Било је говора да на подручју ФБиХ постоје одређена насеља гдје не дјелује правна држава и гдје полиција није у стању да уђе, али ја одговорно тврдим да не постоје та мјеста – рекао је Чампара.

"Извјештаји, њих 50 који се односе на лица настањена у Горњој Маочи, достављени су релевантним агенцијама као и ОБА-и. На том подручју живи око 40 одраслих особа, те око 50 дјеце. Ту функционише Основна школа Подорашје. Дакле, желим да нагласим да држава функционише на сваком педљу ФБиХ. Наравно да имам појава људи који не живе на традиционалан начин познат овдје, али надлежне полицијске агенције раде свој посао – казао је он.

Посланици су изнијели низ замјерки на чампарин извјештај, оцјењујући, између осталог, да " нису анализирана дјела која се односе на тероризам нити на подстрекивање на тероризам. Посланик СББ-а Фарук Ћупина рекао је како се не може говорити да је безбједносна ситуација у Федерацији задовољавајућа.

Предсједник Клуба СДП-а Елвир Карајбић је рекао је да је итекако нарушена безбједносна ситуација у ФБиХ. Он је подсјетио министра да је корупција порасла за 45 посто, привредни криминал за 20 посто, убиства за 22 посто, силовања за 21 посто, неовлашћена производња и промет друга од 7,6 посто, а повратници у чињењу тих дјела су 283 лица.

"Порасла су и кривична дјела против полне слободе за 50 посто. Кривичним дјелима тероризам се бавите у три реда. Да ли се ико бавио превенцијом? За шест мјесеци смо имали 109 убистава. Требамо се бавити стањем несигурности у ФБиХ, а не безбједношћу – рекао је Карајбић.

"Требамо ли можда формирати народну милицију или грађанске страже да бисмо побољшали ситуацију у ФБиХ? Овај извјештај је, благо речено, неозбиљан. Ја да сам на вашем мјесту, поднио бих оставку из одговорности према грађанима ФБиХ", предсједник Клуба СББ-а Насир Бегановић.