latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:33 ⇒ 16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз: Полиција забранила окупљања на Јелисејским пољима

Француска полиција је данас забранила демонстрације у париској авенији Јелисејска поља, као и у Ле Буржеу, сјеверно од француске престонице, испред дворане у којој се током наредне двије недјеље одржава конференција Уједињених нација о клими.
Aвенијa Јелисејска поља - Фото: РТС
Aвенијa Јелисејска пољаФото: РТС

"Могле би да буду уведене и друге забране, зависно од потреба и околности", упозорила је полиција, додавши да ће мјере остати на снази до 13. децембра, пренијела је агенција АФП.

Француске власти желе да избегну репризу сукоба између љевичарских демонстраната и интервентне полиције, до којих је дошло у недјељу, кад је полиција испалила сузавац на групу људи која их је гађала флашама и свијећама.

Влада у Паризу увела је ванредно стање након што су исламски терористи 13. новембра у престоници извели терористичке нападе, у којима је погинуло 130 људи. Парламент је недуго потом одобрио приједлог да ванредно стање буде на снази три мјесеца.

Масовна протестна шетња активиста за заштиту животне средине, која је била планирана за недјељу, односно дан уочи почетка самита о клими, била је отказана, а демонстранти су умјесто тога формирали људски ланац у центру Париза.

Иако је тај протест био углавном миран, једна група маскираних демонстраната се сукобила са полицијом на централном париском тргу, а том приликом је ухапшено више од 300 људи.