latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:53 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Воћари из Поткозарја у проблему због амбалаже (ВИДЕО)

Воћари из Поткозарја су ове рјешили проблем са пласманом воћа, али им главни проблем представља недостатак амбалаже за складиштење у хладњачама.
Воћари у Поткозарју - Фото: РТРС
Воћари у ПоткозарјуФото: РТРС

Воћари у Поткозарју ове године, за разлику од претходних, мање проблема имају са пласманом воћа.

Посредством воћарске кооперативе "Нова Агроимпекс" већи дио рода крушке и јабуке пласира се на руско тржиште.

Проблем представља недостатак амбалаже за складиштење у хладњачама. Из хладњаче у Требовљанима дневно се у просјеку руском тржишту испоручује око 100 тона првокласног воћа.

"Ми смо предали своје воће и ја сам данас конкретно дошао по уговор за предату крушку виљамовку како бих могао остварити подстицаје и очекујем да ће новац за предану крушку бити исплаћен у року од неколико дана", каже Милутин Мисимовић, воћар из Јабланице.

"Показали смо ове године да можемо прогутати велике количине, отпремити и упаковати и видите сад је круг чист и на њему нема ништа, а ово је до прије само 1520 дана био пун круг јабуке", изјавио је Никола Вукелић из предузећа Воћарска кооператива "Агроипекс нова".

Да би обезбиједили континуирано снабдијевање руског тржишта воћарима недостају складишни капацитети и одговарајућа амбалажа чију је набавку субвенционисало министарство пољопривреде.

"Ми немамо довољно расхладних капацитета и ту смо имали обећање од министра и његових сарадника да ће се то ове године рјешити и да ће бити рјешено, али нажалост то још није покренуто са мртве тачке", каже за РТРС Драгоја ДОјчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

"Хладњачари су у прилици да нам изнајме свој хладни простор, међутим, ако ми немамо амбалаже односно бокс палета ми не можемо адекватно користити тај хладни простор", каже воћар Милутин Мисимовић.

За набавку бокс палета и подизање противградних мрежа, ове године министарство пољопривреде планирало је 1,5 милиона марака. На основу до сада пристиглих захтјева, због смањеног интереса воћара, биће исплаћено свега 392.000 марака.

"Ти су записници обрађени, стављени су на трезор и сваким даном се очекује та исплата и подршка произвођачима воћа", каже Драгољуб Малиновић из Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У Поткозарју се под плантажним воћњацима налази око 3.000 хектара са којих се очекује род од око 50.000 тона јабуке и 10.000 тона крушке.