latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:13 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Поплава однијела воћњаке, воћари саде нове (ВИДЕО)

У семберским селима уз ријеку Саву, на парцелама гдје су све до прошлогодишњих полава биле плантаже воћа, сада је поново пшеница, као и прије 20-ак година.
Воћари у Бијељини обнављају воћњаке - Фото: РТРС
Воћари у Бијељини обнављају воћњакеФото: РТРС

Мајска поплава уништила је воћњаке, осушила више од 10 хиљада садница углавном јабуке и шљиве.

Ипак, водена стихија није код воћара уништила љубав према овој производњи. Припремају се за подизање нових воћних засада на ораницама гдје су до прије двије године убирали првокласне плодове од којих су живјеле њихове породице. 

Породица Живковић је из свог воћњака убирала до 18 вагона јабуке, све док им мајска поплава није уништила плантажу која је била основни извор прихода седмочлане породице. Осушена стабла су почупали, на парцели засијали пшеницу , али духом нису клонули. Воћњак ће поново засадити.

Мислим да ћу успјети. Радимо- не одустајемо од посла. Посијали смо пшенице 7-8 хектара. Планирамо на љето да земљиште припремимо, обезбиједимо саднице, да узоремо дубоко, ђубрење и остало, да би могли то обновити, каже Горан Живковић из Остојићева.

Засијали су житарице, повећали производњу поврћа и сточни фонд да би обезбиједили средства за живот и подизање новог воћњака .

"Имамо краве, имамо телад, свиње... Јабука нема, али борићемо се па шта буде.

За нови воћњак у којем планирају засадити 5.000 садница потребно је 20 хиљада КМ. Од ресорног министарства добили су око 12 хиљада марака за надокнаду штете, а имају могућност кориштења различитих подстицаја.

Имају подршку за све остале инвестиционе захвате у воћарској производњи као што је подизање нових засада, набавка механизације, набавка садница и све оно што је потребно за осигурање једног модерног воћњака, каже Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде РС.

За санацију штете од прошлогодишње мајске поплаве, Влада Српске обезбиједила је 44 милиона марака од чега је 12 милиона исплаћено директно на банковне рачуне оштећених пољопривредника.

На тај начин је Влада Српске санирала 73% штете што је јединствен случај у региону.