latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:43 ⇒ 16:44 | Аутор: БЕТА

Данска: Референдум о безбједносној политици ЕУ

Данска је чланица ЕУ 42 године, али љубоморно чува суверенитет кроз изузећа која је добијала за одређене политике, попут заједничке валуте и унутрашњих послова и правосуђа.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Еуроскептична чланица ЕУ Данска у четвртак организује референдум о јачању учешћа у европским безбједносним програмима, а резултат је неизвјестан будући да гласачи страхују од џихадистичких напада, али и повећаног прилива миграната.

Референдум, који се одржава само три седмице након терористичких напада у Паризу, био је планиран за 2016. годину, али је помјерен како би се избјегло преклапање са референдумом о останку Велике Британије у ЕУ.

Данска је чланица ЕУ 42 године, али љубоморно чува суверенитет кроз изузећа која је добијала за одређене политике, попут заједничке валуте и унутрашњих послова и правосуђа.

Кампању против уласка под слоганом "Више ЕУ? Не хвала" води еуроскептична Народна данска странка која се противи имиграцији, и већ 15-ак година редовно обезбјеђује скупштинску већину десници а заузврат добија могућност да наметне свој програм у областима безбједности и миграција. На изборима у јуну била је друга по броју гласова.

Основна порука ове кампање је да се Данска на средњи рок излаже опасности да изгуби контролу над политиком миграција, што је јак аргумент за бираче који су забринути због плана расподјеле миграната међу чланицама ЕУ с обзиром да је Данска ове године прихватила 10 пута мање избјеглица од свог сусједа Шведске.

За јачање учешћа у европским програмима залаже се Народна социјалистичка странка, која је на свом интернет сајту објавила фотографију предсједника Француске Франсоа Оланда 13. новембра испред концертне дворане Батаклан након напада у којем је погинуло 90 људи.

"Мигрантска криза, прекогранични тероризам, трговина људима и нелојално снижавање социјалних стандарда изазови су са којима се не можемо сами изборити", наводи се на сајту.

Према најновијим истраживањима, двије опције имају приближно исти број гласова. Институт Мегафон наводи да је након напада у Паризу 13. октобра 20 одсто испитаника наклоњеније да се изјасни за, али су прогнозе немогуће због великог броја неодлучних који варира између 20 и 30 одсто.

Данска је ушла у ЕУ 1973. године, али љубоморно чува суверенитет, тако да изградњу Европе прати из прикрајка.

Данци су 1992. године одбацили Мастрихтски споразум, након чега су добили изузећа у три значајне области области – евро, одбрана и питања правде и полиције. Изузећа су омогућила да на референдуму годину дана касније Данци прихвате Мастрихтски споразум о функционисању ЕУ.

Данска је, с мање или више воље, учествовала у основним механизмима безбједносне сарадње у ЕУ, али је очувала рестриктивну имиграционоу политику.

Међутим, како указује један европски дипломата, са ширењем заједничких прописа у којима доминира гласање квалификованом већином Данска није могла да учествује раме уз раме са другима, а значајне промјене донио је 2009. Лисабонски споразум.

Лисабонским споразумом је међувладина агенција за полицијску сарадњу Еуропол постала наднационална агенција под контролом савјета министара за полицију и правосуђе, а Данска се у великој мјери изузела из тог облика сарадње.

Уколико жели да остане у игри, Данска би требало да одустане од искључивања из политика ЕУ. Референдум предлаже сарадњу по избору, и усвајање 22 европска текста о борбу против шверца љидима, педофилије, сајбер криминала и превара.