latinica  ћирилица
01/12/2015 |  17:25 ⇒ 17:32 | Аутор: Б92

За шампиона АБА нема мјеста у Евролиги?

Уколико се неки од француских клубова приклони новом формату Евролиге, умјесто Лиге шампиона ФИБА, АБА лига остаје без мјеста у елити, незванично сазнаје Б92.
Лого АБА лиге (илустрација) -
Лого АБА лиге (илустрација)

Евролига је недавно потписала десетогодишњи уговор са компанијом ИМГ, са намјером да наредне деценије трансформише најпопуларније европско такмичење у својеврсну "НБА лигу на Старом континенту", у којој би учествовало 16 клубова.

Оно што се зна, јесте да 11 од споменутих 16 тимова чине они са А лиценцом – Анадоли Ефес, ЦСКА Москва, Армани Милано, Барселона, Фенербахче, Лаборал Кућа, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид и Жалгирис.

Једно мјесто припада побједнику Еврокупа, једно побједнику квалификација, једно шампиону Њемачке, док би претпосљедње мјесто заузео неки од пребогатих клубова из Русије.

Према сазнањима Б92, посљедње упражњено мјесто припашће шампиону АБА лиге, само у случају да ниједан од клубова из Француске, који су нешто наклоњенији ФИБА, ипак одлучи за наступ у далеко мање популарнијем такмичењу.

С друге стране, иступање из Евролиге се до сада плаћало милион евра, али ако се неки од клубова одлучи на такав потез у новом формату, сада ће "тарифа" бити десет пута већа.

Такође, осим огромних прихода за кубове, нова Евролига донијеће и далеко безбрижнију будућност за арбитре, пошто ће њих између 40 и 60 потписати вишегодишње уговоре у вриједности од 25 до 40 хиљада евра на годишњем нивоу, с тим да уз таксе и надокнаде та сума може достићи и до 70.000 евра.

Раније се, такође незванично, спомињало да би регионална лига у случају оваквог расплета добила мјесто у квалификацијама, али за сада се ништа не зна поуздано.

Вјероватно ће све бити много јасније послије састанка представника Евролиге, клубова и њихових представника који је заказан за сриједу у Барселони.

О новонасталом проблему за кошарку на овим просторима, говорио је и тренер Црвене звезде Дејан Радоњић, послије побједе над мадридским Реалом.

- Окрећемо се Цибони и желимо побједу, јер знамо шта значи АБА лига... Можда... Можда и неће значити толико, гледајући на то како се неке ствари развијају - није био прецизан Радоњић.

У међувремену, предсједник Евролиге Ђорди Бертомеу у интервјуу за Б92 објаснио је разлоге преласка на систем са 16 екипа, осврнуо се на поређења са НБА лигом и фудбалском Лигом шампиона, и истакао, да је за промјене потребно жртвовање.