latinica  ћирилица
01/12/2015 |  17:53 ⇒ 19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Обустава преговора о Турском току?

Преговори о изградњи гасовода Турски ток биће суспендовани због престанка рада Руско-турске међувладине комисије, изјавио је данас руској новинској агенцији Тас један неименовани узвор упознат са преговорима.


Руска влада је раније данас одлучила да обустави активности Руско-турске међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу, на чијем челу се налазио руски министар енергетике Александар Новак.

"Због обуставе рада међувладине комисије, преговори о Турском току су такође суспендовани", рекао је неименовани извор.

Тас је раније пренiо да у декрету руске владе о специјалним економским мерама против Турске, који је данас потписао премијер Дмитриј Медведев и који је објављен на званичном сајту Владе, нема никаквих информација које се односе на мjере у енергетском сектору, па ни о гасоводу Турски ток и нуклеарној електрани Акују.

Руски премијер Дмитриј Медведев је потписао данас владин декрет којим се уводи низ санкција Турској због обарања руског војног авиона, међу којима су забрана увоза хране из те земље и чартер летова између двijе државе.

Поменути декрет, објављен на званичној интернет страници руске владе, садржи листу пољопривредних производа које Русија од 1. јануара 2016. више неће увозити из Турске, а међу којима су, како наводи Ројтерс, воће и поврће, попут парадајза, лука, грожђа и јабука, као и производи од пилећег меса. Од 1. јануара ће такође бити забрањен увоз каранфила из Турске.

Званична Москва је, такође, озваничила мjеру забране чартер летова између двijе државе, која, како је саопштено, ступа на снагу од данас, и истовремено је увела додатне безбjедносне мjере на редовним авио-линијама.

Према подацима руског министарства пољопривреде, врijедност увезених прехрамбених и пољопривредних производа из Турске у Русију износила је прошле године 1,7 милијарди долара.